Според учени Земята е в новата епоха: антропоцен

Човешкият отпечатък върху Земята е сложил край на епохата холоцен, твърдят учени, които предлагат да бъде призната новата геоложка епоха антропоцен, съобщи АФП.

Според работната група, изучавала антропоцена или „епохата на човека“ 7 години, е време да се сбогуваме с епохата холоцен, продължила 11 700 г. 35 учени, сред които геолози, океанографи, климатолози, историци и археолози, предложиха на Международния геоложки конгрес в Кейптаун, РЮА да бъде прието съществуването на „епохата на човека“.

„Човекът се е превърнал в сила, която е способна да промени дори планетата“, заяви пред АФП Катрин Жандел, директор за изследванията във френската Лаборатория за пространствени геофизични и океанографски науки и член на работната група. „И този факт е доста притеснителен“.

Учените смятат, че началото на тази епоха е 1950 г. и го наричат „Голямото ускорение“, заради огромните социално-икономически и химически промени.

Въпреки всичко процесът по промяната на настоящата епоха и официализирането на новата вероятно ще продължи поне 2 години. Предложението трябва да бъде разгледано от подкомисия по стратиграфия на периода кватернер, която да го представи на изпълнителния комитет на Международния съюз на геоложките науки.

Концепцията за епохата антропоцен е изкована преди повече от 10 години от Нобеловия лауреат по химия Пол Круцен, който също е част от научната работна група.

Изтчник:  Darik News

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация