За какво протестират лекарите във Виена?

Виенските лекари провеждат протести на 7-и и 12-и септември. 93 на сто от висшия медицински персонал от столицата на Австрия подкрепят идеята за протести. Това сочи допитване до 3500 лекари.

Ръководството на Съюза на болничните заведения – Виена (КAF) обаче проявява малко разбиране към техните искания. Протестите са инициирани от Лекарската камара-Виена в случай, че не се намери задоволително решение за регулация на работното време на лекарите.

Белите престилки преди всичко критикуват планираните съкращения на нощните дежурства в болниците. Президентът на Виенската лекарска камара Томас Секереш предупреди, че „предстои едно намаляване на лекарските услуги за сметка на пациентите”. За това орязване на часовете се говори усилено през последните месеци.

Ръководството на Съюза на болничните заведения – Виена реагира вяло като поясни, че „ще вземе предвид гласуването на Лекарската камара в столицата и разпознава в него, че все още съществува загриженост на лекарите относно новото работно време”, според думите на Рудолф Янсен. Според него, една част от споразумението е, че на лекарите се заплаща една заплата от 30 до 50 на сто по-висока и това е така вече една година. Сега е време да се изпълни и друга част на споразумение ето, а именно едно намаляване на нощните дежурства за сметка на едно по-силно присъствие на лекарите през деня. Той пояснява още, че не става въпрос за съкращение, а за пакет от часове, който е фиксиран отпреди една година. 1/3 от всички отдели в болниците работят според новото работно време, а друга 1/3 се пренастройват според него, а последната 1/3 ще се реформират и наложат тази наесен новото работно време.

Шефът на Виенската лекарска камара Томас Секереш се надява, че мениджмънта на Съюза на болничните заведения – Виена ще оттегли предложените мерки, които той определя като „враждебни за лекари и пациенти”, особено отпадането на 40 нощни смени и въвеждане на 12.5 часова работа на смени.

Това орязване на нощните дежурства се отразява и на заплащането на хората в бели престилки. Нощната смяна се заплаща като допълнителни часове, в AKH напр. За останалия медицински персонал ( мед.сестри и др.) се запазва установената работа на смени ( първа, втора и нощна), докато сега виенските лекари дежурят по 25 часа. С новите разпоредби те трябва да дежурят по 12.5 часа.

Лекарската камара -Виена е гневна от новото регулиране на работното време на лекарите във виенските общински болници и счита, че „това е стъпка назад в медицинското обслужване на болните”. Камарата предупреди, че се страхува от спад в качеството на здравната система заради тази реформа. Позицията им, че по-честата смяна на персонала по време на дежурства би довело до по-лоша комуникация между екипите.

В становище, публикувано днес ( 31.08.2016) Управителният съвет на Австрийската лекарска камара (ÖÄK) призова за диалог между Виенската лекарска камара и Съюза на болничните заведения – Виена, за да се намери решение удоволетворяващо всички страни в конфликта.

Източник: sanusetsalvus.com

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация