„Арабеск“ представи България в най-добрата светлина

В препълнена зала и пред „омагьосана“ публика балет „Арабеск“ представи в Рим спектакълът „Carmen collection”. Това съобщи в интервю пред Факти.бг директорът на Българския културен институт във Вечния град Жана Яковлева.

Как премина представянето на балет „Арабеск“ в театър „Аржентина“ в Рим?

Балет „Арабеск“ се представи не само като балет, не само представи културата на България, но и откри сезона на този невероятен театър, наричан от мнозина „може би най-хубавото бижу на Италия“ – като театър, като сграда, като история. И естествено, нещата, които се показват там, са винаги на много високо ниво.
Ето един отзив от зрител: „Трудно мога да опиша вълнението и благодарносттта си от невероятния спектакъл, изумлението от страна на поканените от мен италианци за това, че имаме толкова добър авангарден спектакъл. Един от гостите ми е французин и той сравни това което е видял единствено с неща, които е виждал в родината си. Почувствах се толкова горда!“
От френското посолство написаха: „Заслужавахте да откриете сезона на театър „Аржентина!“ Казано от едни французи, това е много добър знак, отвъд нашата любов към „Арабеск“ и към видяното. Наистина това беше за всички ни един огромен празник.
В претъпканата зала 700 души бяха като омагьосани от спектакъла. Отдавна не бях виждала такова нещо – абсолютна тишина в салона по време на представлението, след което всички избухнаха в ръкопляскания.
Освен че и аз съм щастлива и много горда, смятам, че балет „Арабеск“ направи един не само невероятен спектакъл, но и представи България в най-добрата й светлина.

Кой и как организира това събитие и от кого беше подкрепено това представяне на българския балет в Рим?

При последните срещи на представителите на културните институти с министъра на културата Вежди Рашидов на всички нас беше поставена задачата да търсим големи форми за представяне на България, нещо което никак не е лесно. Сами знаете, парите за култура, особено за големи проекти са все по-малко и по-малко. Но, наистина, с подкрепата на Министерството на културата и посолството на България в Рим и с наши сили, естествено, ние успяхме да направим невъзможното възможно. От една страна договорът за съвместна работа, който от една година имаме с театър „Аржентина“, позволи нещата да се случат. От друга страна, нещата ще продължат да се случват, защото с директора на театъра веднага заговорихме за следващи проекти, за следващи възможности, които са свързани, естествено и с 2018 и 2019 г. Пред нас сега е един момент на поемане на въздух, след което отново ни чака работа, защото, за да се случат, такива проекти трябва да се започват поне една година по-рано.

Без да преувеличавам, ако нямахме подкрепата на нашето министерство и на МвнР, в лицето на посолството ни, може би този проект щеше да продължи да бъде една наша мечта, която никога да не се случи. Всеки от нас си тръгна с една малка гордост след представлението

Как се прави културна политика?

Само с любов.

източник: fakti.bg

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация