Меглена Кунева: Ще се боря българските учители и техният труд да бъдат справедливо оценени

Меглена Кунева – вицепремиер и министър на образованието, в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия

Водеща: Сега към вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева. След два дни децата тръгват на училище, ако броим малките класове, те се завръщат в училище след цели четири месеца. Бърз отговор на въпроса защо в България е толкова дълга ваканцията, госпожо министър?

Меглена Кунева: Дори и вас двамата да ви попитам по-кратка ли трябва да бъде или по-дълга ваканцията, сигурно мненията ви ще се различават. Аз мога да ви кажа какво е моето мнение. Аз като родител и вече много силно ангажирана професионално с образованието съм за по-кратка ваканция. Но не за всички родители е така и не за всички учители. Защото една част от учителите справедливо смятат, че бонус към тяхната професия, ако щете компенсация за недотам високото заплащане, да не кажа ниско направо, е по-дългата ваканция.

Водещ: Не уточнихме общо ли говорим, в момента вие отговаряте за дължината общо на всички ваканции или за..?

Меглена Кунева: Говорим преди всичко за лятната ваканция, която е проблем за родителите, които няма къде да оставят децата си. Ние все още нямаме до такава степен развита система, която извън училищното обучение да поема грижата за децата.

Водеща: А и специалисти казват, че децата забравят това, което са учили и се връщат на ниво…

Меглена Кунева: Децата не е необходимо да бъдат в училище, когато става въпрос за ваканциите, но да бъдат ангажирани е повече от желателно. Северните страни, които между другото са с много добро представяне по отношение на образованието, са с по-кратки ваканции от нас. Но в южна Европа ваканциите пак са дълги. Според мен трябва да направим следното – ние трябва да проучим общественото мнение, всеки да си каже какво мисли и най-накрая, когато вземем едно решение, да следваме това решение. А не непременно пет дена, след като сме го взели и да се върнем обратно и да кажем – не, не, по-хубаво си беше както преди.

Водещ: Не пристъпвате към никакви промени, защото смятате че няма угодия на този етап?

Меглена Кунева: Не е настъпил моментът, в който ще има отчетливо обществено мнение, което ще поддържа промяната. За всяка промяна трябва атмосфера и трябва среда.

Водеща: Факт е обаче, че специалисти, отново да повторим, казват че дългата ваканция връща децата в позицията, в която – хайде, не от началото на учебната година, но някъде към средата ето тези знания…
Два месеца и половина преподавам материалът през това време се забравя по време на тази дълга ваканция конкретно, това твърдяха експерти пред нас?

Меглена Кунева: Това към момента, нека да ви кажа, че се компенсира през преговорните периоди, при новите учебни програми ние имаме много повече време отделено за преговор и за повтаряне, отколкото за нов материал. Това беше критика към предишния начин на усвояване на знанията и това е компенсирано с новите учебни програми.

Водеща: Дошли сте, преди да преминем към останалите теми, не съм имала възможността да ви питам, защо се поддадохте на този популизъм за Паисий Хилендарски и за „История славянобългарская“, защо се оказа, че в крайна сметка тази История не изчезва от учебното съдържание, а просто се мести в други часове и в други класове, за да могат да я разберат? Но вие някак си в опит да задоволите желанието на българина, който така или иначе беше заблуден, че изчезва Историята, а тя не изчезваше от учебната програма и я сложихте на още повече места. Като грешка ли го отчитате това влизане изобщо в тази популистка игра?

Меглена Кунева: Не. Боя се, че вие нямате пълната картина или сте я позабравили. Става въпрос за различно учене по различните предмети на „История славянобългарская“ – е ли това е важен исторически факт за нашето самосъзнание. Това е част от нашата история. И се учи по история.

Водеща: Това ли искахте да ми опресните, че това е важен етап от нашата история?

Меглена Кунева: Да. Точно така. И че се учи и по литература. Това е факт, който трябва да повторим, за да видите, че тук няма популизъм от страна на министерството, още по-малко мой, и че се следват…

Водеща: Съгласихте се сякаш с нещо, което не беше факт – тази „История славянобългарская“ не падаше от програмата, заради внушението че тя пада от програмата, си отиде вашият предшественик.

Меглена Кунева: Не. Ние го обяснихме и не беше заради това. Ние го обяснихме много внимателно. След като аз поех министерството, направихме много обсъждания с учители по български език и с учители по история. Направихме ги публично, беше в НДК, в голяма зала, за може всички учители да чуят и взехме решение, което е добре и в контекста на изучаване на българската история. Впрочем в пети клас не се учи вече българска история, а се учи антична история. Предполагам че това ме отдалечава във вашите очи от популизма. А по литература се учи вече като литературно произведение, което впрочем е доста трудно за децата.

Водещ: Госпожо Кунева, имаше много, много, много коментари след една ваша реплика. Тя беше – ще се увеличат с 10% учителските заплати. Да, факт – ще работим за повишаване с 10% на учителските заплати. Ще има ли краен резултат?

Меглена Кунева: Започват разговорите за бюджета. Аз смятам, че това което е записано в колективния трудов договор и както вие казахте не е изненада за никой, защото колективният трудов договор се слага най-малко на страниците на МОН, а и е предмет на много дълги преговори. На всеки етап от преговорите ние информираме всички, широката общественост до какъв етап сме стигнали.

Водещ: Откога може да стане това наистина? Защото беше разбрана вашата реплика като факт.

Меглена Кунева:Това може да стане, ако има възможност това да се случи, това може да стане с новата бюджетна година. Но нека да кажа нещо, което е много важно. Министерството в момента има изключителна концентрация на реформи и на задачи. Ние правим нова образователна реформа от предучилищно и училищно образование. Реформа във висшето образование. И реформа в науката. И всичко това се случва в условията на силни бюджетни икономии, за да можем да държим бюджетният дефицит, да слезем под този праг, който в момента сме стигнали и не е добре да имаме.

Водеща: Ще има ли увеличение на учителските заплати от новата бюджетна година, която би трябвало бюджетът сега да се кове сега, есента? Ще има ли увеличение на учителските заплати така, както им обещахте на един учителски форум тук в София?

Меглена Кунева: Мисля че вие повтаряте въпроса си и аз току-що отговорих на него. На този учителски форум, на нашия учителски събор, на който събрахме 12 хиляди души, за да кажем „да“ на реформата в образованието, ние казахме следното, зад което аз твърдо стоя – че ние ще работим, за да се случи този колективен трудов договор.

Източник: focus-news.net

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация