Стендъп комедия

Какво правиш, когато злободневните случки окупират цялото ти внимание, а нивото ти на отегчение от собствения живот достига нови висоти?

На помощ идват стендъп комиците, които вместо да се вглъбяват в трудните и досадни моменти, намират изход от ситуацията с известна доза ирония, чувство за хумор и понякога цинизъм. Всичко това се случва на сцената, пред публика, която се разпознава във всяка една от разказаните истории. Били те за нервните шофьори, които непрекъснато надуват клаксона по улиците, или за досадните опашки в магазините, дори за политика и религия, шегите крият в себе си проблемите, с които човек се сблъсква всеки ден. „Всичко, което прави комедиантът трябва да е свързано с публиката. Ако това не е налице, навлизаме в сферата на театралното изкуство. Дори някакво действие на човек от тълпата може да провокира комикът да импровизира, да разкаже нещо интересно и забавно, което в крайна сметка се харесва от хората“, обясни пред „Монитор“ майсторът на моноспектакъла Димитър Живков.

Добрият стендъп комик
За да си добър стендъп комик, не е задължително да имаш диплома за актьорско майсторство, обяснява още той – важното е да си артистичен и да умееш да боравиш със зрителите в залата. „Често хората бъркат стендъпа с комедийните моноспектакли. И в двата случая има един човек на сцената. В първия обаче той играе сам себе си и образните средства, с които разполага са само тялото и гласът му. При моноспектаклите има по-театрален подход, като под внимание се взимат още сценографията, осветлението и т.н.“, допълва още Живков.

Изкуството на стендъп комедията се поражда първо във Великобритания и САЩ, като едни от най-известните „основатели“ на това течение са Марк Твен, Боб Хоуп и др. Като еталон в наши дни служи покойният вече Робин Уилямс. Талантът му дори провокира преподавателите в един от най-известните американски университети за изкуства „Джулиард“ да го отпратят още преди да завърши образованието си под претекст, че няма повече на какво да го научат. Именно на сцената с шеги и закачки за възможно най-отегчителните на пръв поглед теми Уилямс започнал кариерата си. Носителят на „Оскар“ не престава да се подвизава в стендъпа и след като се наложил като име в киноиндустрията В шоутата си той говори за тривиални теми като времето, глобалното затопляне, бейзбола, политиката и т.н., които във всеки един друг случай биха провокирали протяжна прозявка у зрителите. „Дадена ти е само малка искрица лудост, не трябва да я губиш. Комедията е страхотно изкуство, стига да е направено, както трябва. Обикновено те питат „добре де, има ли смисъл в тези шеги“ – има да, ако накрая си се забавлявал истински.“, казваше Уилямс.

Може би едно от най-важните качества на стендъп комика е чувството за самоирония. Приемер за това служи не безиз-вестният Габриел Иглесиас, който открива почти всяко свое шоу с думите: „Аз не съм просто дебел. Аз съм шишкав“. „Това са едни от гениите на модерния стендъп. И двамата са прословути със страхотния си усет за импровизация. Иглесиас, например, винаги разказва случки от живота си, които не репетира пред огледалото преди това.“, смята Живков, като все пак отчита, че когато излизаш пред публика е необходима известна подготовка.

Звездите
И у нас стендъп комедията набира все по-голяма популярност. Когато се заговори за това сценично изкуство, първите имена, които изскачат в главата ни са Иван Кирков, Бога Беиков и др. Съвсем скоро към гилдията на стендъп комиците ще се присъедини и влогърът Емил Конрад, който ще заразява с обичайната си доза смях в зала 1 на НДК. Сред другите популярни места за това течение са „Студио 5″ на НДК и The Comedy Club Sofia. Именно в тях родните артисти вече могат да се похвалят с постоянни зрители, които отскачат до техни представления поне веднъж седмично. „Това за мен е супер, но този човек вижда неща, които се повтарят. Ако идваш веднъж месечно е ОК, няма да ти се повтарят. Питам ги: „добре, хора, не ви ли е тъпо, че повтарям“, а те отговарят: „тук ни е като отдушник и след работа тотално се разтоварваме“, обяснява Кирков като добавя, че когато пробваш нещо ново в стендъп комедията, е неизбежно да не се провалиш. Историите си за офиса, където винаги ще се намери човек, с обоняние на ловджийско куче, за видеоигрите и компютрите Бога Беиков пък съчетава и с музкален акомпанимент. С китара в ръка той често променя текста на популярни песни, или ги подрежда по интригуващ начин, така че да разкажат забавен сюжет.
Независимо дали у нас, или в чужбина, когато се заговори за стендъп комедия веднага изскача въпросът къде свършва изкуството и започва безразборното подмятане на дебелашки шеги. Всеизвестно е, че едни от най-популярните комици засягат теми като религия, а точно след две минути се прехвърлят на история за половите си органи. „На хората, които идват за първи път, им се струва малко по-нецензуриран езикът. Това за нас е един начин да говорим за различни сшуации от живота, които не искаме да захаросваме, защото нека признаем, повечето от тях са лоши“, смята Иван Кирков.

Източник: mediamonitor.bg

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация