Силвия Чалъкова ще представи първия си роман

„Пролуката” разказва за живота и необикновените „пътешествия“ на поколението на 80-те

prolukata-11На 13 декември 2016 г. (вторник) от 18:00 ч., в „Студио 5” в НДК, ще се състои премиерата на първия роман на младата писателка Силвия Чалъкова – „Пролуката”.

Сън ли са мечтите за летене? На този въпрос авторката търси отговор, заедно с цяло едно поколение, чийто представител е и самата тя – поколението на 80-те. Романът на Силвия Чалъкова потапя читателя в света на надеждата и разрухата, сполучливо описвайки времето, в което живеем. Роман от плът и кръв, който носи в себе си поезия и е напълно в традициите на доброто повествование.

Героите предприемат своите „пътешествия”, за да заредят живота си с приключения или в търсене на пролуката. А какво има в нея и защо я усещат само някои – отговорът е на страниците на „Пролуката“.

За автора

Силвия Чалъкова е родена на 17 ноември 1980 г. в София. Завършва училище с изобразително изкуство, а след това “Педагогика” и “” в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2006 г. се дипломира в магистърска програма „Литературата – творческо писане“ с проект за роман „Пролуката”, а 9 години по-късно превръща проекта си в роман. На 10-та година, на организиран конкурс за роман за завършилите магистърската програма,  „Пролуката” печели първо място.

Авторката има публикации в „Антология на младите български поети” (2007), „SMS-ПОЕЗИЯ” (2006), списание „Пламък”, книга „Без заглавие“. Лауреат е на няколко литературни конкурса за разказ. От 2006 г. работи като редактор, сценарист и автор към различни електронни (телевизия и интернет) и печатни медии. Професионалните й интереси са в сферите: „Здраве”, „Социални теми”, „Психология”, „Интервюта с известни личности”.

АНОТАЦИЯ

Светла живее своя подреден живот в София – работи на „Гореща линия за жени, преживели насилие”, има приятел, има компания, с която често се забавляват по нощните клубове, има и едно наследство от баба си под леглото – куфар с дневници. Няма само вяра, че може да постигне мечтата си. Докато един ден, след евтаназията на кучето й, вижда в банята сянката си – просната, като умряла, на плочките. Тогава усеща пролуката и цялата „подредба” рухва.

Тръгнала по следите на разпръснатите парченца от пъзела, Светла среща под часовника на гарата Щерион Карагьозов – Сусу. Той е фотограф – ексцентрик, с недоказани качества във фотографските среди и говорен дефект. Щерион обича канабиса, но това не е единствената тайна, която пази. Двамата с Мартин (приятелят – самотник от детството на Светла), с Миро (стар пещерняк и любител на канабиса) и цялата дружина пещерняци, се качват на влака за Перник, на път към пещерите.

Едни от тях предприемат „пътешествия” не само по пещерите, но и в града, за да заредят живота си с приключения, други – в търсене на пролуката. А какво има в пролуката и защо я усещат само някои? Имат ли отношение дневниците на бабата от началото на 20 век към реалността през 21-ви? Отговорите са скрити в нея.

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация