СЕНЗАЦИЯТА В ЛОНДОН ЯНКО ТИХОВ - С ПРЕДКОЛЕДНА ИЗЛОЖБА У НАС

pokanafinal_3Сдружение „Толкова близо, толкова далече“ в партньорство с ПанЕвропа България представят българския художник, живеещ в Лондон Янко Тихов в бутиковата галерия „Римини„. Той е един от участниците в петото издание на колективаната изложба на съвременни български художници от чужбина  „Толкова близо, толкова далече“, състояла се в НДК през септември 2016, а това е неговата първа самостоятелна изложба в България от както живее на Острова (2001).

В едно от интервютата си Янко Тихов споделя, че „когато твориш провокираш себе си и другите„. В търсене именно на тази провокация посетителите на галерия Римини ще имат възможност предколедно да открият нови идеи и вдъхновения.

Янко Тихов е живописец и график, който се дипломира в НХА – София, но живее и твори в Лондон. В последните години творчеството му засяга теми, вдъхновени от пътешествия, история, имиграция, национална принадлежност, антропология и динамичните промени в световната карта. В Англия се засилва интереса му към дигиталната графика и фигуративната живопист, в които често общата цел е социалният коментар. В паспортната си серия той използва истинско злато, с което рисува гербовете на всяка държава в нейните географски граници, придавайки уникален слой, който отразява по уникален начин палитрата от светлини. С паспортната си серия художникът ни напомня за различните закони и юрисдикции, които обхващат всеки един от нас, обединяващи и разединяващи  ни на ‘тези’ срещу ‘онези’. Творчеството на Тихов показва уникален пример за съвременна картография, която прекрасно улавя границите на света днес.

Той е представен е от две галерии в Лондон и една в Женева. Негови картини са излагани в Националната Портретна Галерия в Лондон, Кралската Художествена Академия, Кралското дружество на Живописта, Аукционна къща Кристис, Лондон, престижни галерии в Сингапур и множество световни изложения на изкуството. Печели награди от Кралскя Институт по живопис във Великобритания, Американското Портретно дружество във Вашингтон, Награда за графика в Аржентина и други.

Официалното събитие по откриването ще се състои на 19 декември (понеделник) от 19 часа в галерия Римини. Изложбата ще продължи  до 26 януари 2017.

Координатор на проекта – Снежана Йовева – Димитрова ( тел: 0888 91 77 81)

 

Галерия Римини, х-л „Арена ди Сердика”, ул. „Будапеща” 2,

Цветелина Русалиева

Тел.: 0878 799 715

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация