ПРОГРАМНИЯТ ДИРЕКТОР НА BEST2B ИНЖ. СТЕФАН ЦАНКОВ СЪБРА БЕЛГИЙСКИЯ И БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС НА “БИРЕН ЗАРЕЗАН”

dsc_4361Посланикът на Кралство Белгия Н. Пр. Франсоа Бонтан откри първия по рода си Бирен Зарезан снощи в Пловдивския клуб “Котка и мишка”. “Дуелът” между българското вино и белгийското пиво бе организиран от Белгийско-българската асоциация Best2B.

„Много се радвам да присъствам на този т.нар. провокативен сблъсък. Въпросът всъщност е как да съчетаем бирата с виното. В Белгия казваме, че е по-добре да започнем с бира и после идва ред на виното. Разбира се, ако след бирата сме в състояние да продължим“, заяви дипломатът. “Тук работят много белгийски фирми. Моя задача е и да подпомагам работата на белгийския бизнес, да стимулирам сътрудничеството между двете страни. Ние сме част от едно общо семейство – ЕС. В наши дни е добре да има сътрудничество, между страни, които все още вярват в общността“, каза още посланикът.

“За българите виното е това, което бирата e за белгийците”, сподели председателят на Best2B проф. д-р Жак Вилрокс и благодари на представителите на фирмите от двете държави, които уважиха събитието.

“Сблъсъкът” между българското вино и белгийската бира е много тежък, но тази вечер се надявам всички dsc_4355неизяснени въпроси по темата да отпаднат, каза програмният директор на Best2B инж. Стефан Цанков, който организира необичайната бизнес-среща. По думите му “успехът идва тогава, когато се две страни споделят помежду си най-доброто от своя опит” и обеща събитието да се превърне в традиция и да се провежда всяка година на 1 февруари, когато по стар стил се празнува Деня на лозаря.

За качествата и вкусовете на различните видове белгийска бира разказа технологът Михаела Димитрова, а селекцията от най-добрите български вина представи доц. Д-р инж. Христо Спасов – ръководител катедра в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Той заложи на качествения мавруд и на новите букети, които българските винари изнасят на световните пазари, включително и в Белгия.

Следващата инициатива на Белгийско-българската асоциация Best2B ще бъде на 14 февруари, а събитието ще бъде посветено на борбата срещу домашното насилие.

ПОВЕЧЕ ЗА BEST2B

Белгийско-Българската асоциация Best2B e неправителствена организация, създадена с цел  насърчаване на двустранните отношения във всякакъв аспект. Основата на Белгийско-Българската асоциация Best2B поставят проф. Jacques Vilrokx, Wim Schamp, Luc Carsauw и проф. Кръстьо Петков. Best2B – Белгия е регистрирана първо в Брюксел през 2002 г., две години по-късно в София е регистрирана и Best2B – България. Още от създаването на асоциацията икономическите, социалните и културните и цели имат еднакъв приоритет. В началото Best2B реализира два големи проекта в областта на висшето образование и научните изследвания: създаване на магистърска програма по трудови отношения в университетите в София и Пловдив от консорциум от шест университета, координирани от Свободния университет в Брюксел и проект „Учебните региони“ –  в 12 области в шест страни за насърчаване на обмена на добри практики в регионалното развитие.

Best2B провежда различни активности в Белгия за промотиране на българските интереси, взима участие в дейности на Търговската камара и на други организации с инициирането на различни събития, сред които и „Българска седмица“. Асоциацията организира и десетки  културни събития с белгийски и български творци.

Best2B – Белгия участва в организирането на Европалия – България в белгийската столица. Двегодишната изложба „Европалия” бе едно от най-значимите културни събития в Белгия, посветени на българската култура.

Белгийско-Българската асоциация Best2B насърчава белгийско – български партньорства в усвояването на европейските структурни фондове и оперативни програми, насърчава преки контакти между региони, общини и бизнеса.

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация