ДЕСНИЯТ ИЗБИРАТЕЛ Е ЖИВ – В ОЧАКВАНЕ НА ДЕСЕН ЛИДЕР

Райна Дончева би с преференции водача Лукарски и цели коалиции

Райна Дончева e на 37 години от Пловдив. Машинен инженер по образование. Завършва Техническия университет със специалност „Aвиационна техника и технологии“. Има магистърска степен по „Финансов мениджмънт“ от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Трудовата й кариера започва като главен експерт в отдел ”Контрол по търговията и обществения ред” в Община Пловдив, а от три години е началник сектор на Инспекция „Държавен технически надзор (ДАМТН) в Южен Централен район“. Политическата й кариера е изцяло свързана с дясното пространство. Миналата година Райна Дончева бе преизбрана за втори мандат като председател на Областното ръководство на Земеделски народен съюз. Член е на управителния съвет на Земеделски младежки съюз. Трите качества, които я описват най-точно – организираност, лоялност и експертност. Приятелите й я определят като откровен и прям човек. Държи на дисциплината и е непоправим оптимист. Семейна, с една дъщеря.

 

1 217 466 души са ползвали преференция при гласуването си на изборите на 26 март или с около 100 000 души повече, в сравнение с 2014-та година. Преференцията съчетава стремежа на хората да избират личности с навика да се гласува за партии и политики. Преференцията също е вид мажоритарност, макар и в известен смисъл ограничена, заради високия праг.Преференцията се явява особен хибрид между крайностите на чисто мажоритарния вот и чисто партийните листи.

“Синдpoм нa eднaĸвитe” или глacyвaнe cъc „cъвпaдeния“ имаше и щe имa cъc cигypнocт и нa следващите избори.

Обaчe избиpaтeлитe зaпoчнaха дa глacyвaт нe зa cлyчaйнo изтeглeни чpeз жpeбий нoмepa, a зa личнocти – xopa, ĸoитo пoзнaвaт и нa ĸoитo вяpвaт. Слeд ĸaтo нa peфepeндyма милиoни бългapи пoиcĸaxa мaжopитapeн вoт, нa тeзи пapлaмeнтapни избopи чacт oт тяx осъзнаха, чe зaд нoмepaциятa cтoят peaлни xopa и не пoпълниха бюлeтинaтa ĸaтo фиш oт тoтoтo. Мнозина достигнаха рекордни преференции, с които удариха в земята дори водачите на листи.

Пример за това е феноменът 21/3. Райна Дончева е младата дама от „Народен съюз“ в листата на „Реформаторски блок – Глас Народен“ за Пловдив област, която успя да спечели  1944 преференции. „Дясна“ в генезиса на ДНК-то си, до корените на фамилната си принадлежност. Може би и точно затова символиката в броя на хората, гласували лично за нея не е случайна.

Ще кажете какво пък толкова феноменално, когато в партийните листи на ГЕРБ и БСП има хора с по пет, шест хиляди гласа преференции? Докато при системните партии, преференцията се използва за смяна на лицата, за вътрешно партийно прочистване или просто е плод на зле организирана преференциална кампания от един кандидат и добре организирана от страна на друг, при малките партии и коалиции нещата не стоят така.

21/3 успя да спечели не само най-голям брой преференции в собствената си листа – повече от водача на листата и повече от листите на големите партии. Нареди се на седмо място в Пловдив област, след шестима кандидати от листите на двата мастодонта ГЕРБ и БСП. Нещо повече – 21/3 има повече мажоритарни гласове от общия вот на  коалицията „Да, България“ и само с 500 гласа по-малко от общия вот за „Нова Република“. Правите ли разлика – общият вот за цяла коалиция, не личния за един човек?

Феноменът 21/3 има и само 300 гласа по-малко от цялата Коалиция „АБВ-Движение 21“ в областта и ги бие с 200 гласа в Пловдив-град.

И ако лидерите на коалицията „Реформаторски блок – Глас народен“ бяха надскочили егото си и прага от 4%, то Райна Дончева щеше да измести и водача в листата на 17 МИР Божидар Лукарски. Затова Райна Дончева е представителна извадка на онези, които на 26 март се сбогуваха с РБ и с десницата в този й вид.

Тези преференции са доказателството, че десният избирател съществува и продължава да гласува, опазил своята неприкосновеност в очакване на истински десен лидер.

 

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация