Новите българи

132 020 души са получили българско гражданство през последните 15 години

Точно 200 027 души са поискали, а 132 020 са получили българско гражданство  през последните 15 години. Това няма как да компенсира напълно напусналите близо 2 милиона българи през последните 25 години в чужбина, но показва начин 3а увеличаване на населението на България при отрицателен прираст.

Според Закона  за българско гражданство  има два начина на придобиването му – на основание на доказан български произход или по натурализация. След одобряването на комисия тя препоръчва на вицепрезидента да издаде указ. Най-много естествено са македонците – 87 483 от тях са получили български паспорти. На 20 000 от тях е било отказано българско гражданство  след проверка на произхода им. 31 000 са молдовците, които са станали българи по същия признак, следват граждани от Украйна, Сърбия, Русия и Албания. По признак натурализация най-много са руснаците, след тях са украинците.

Такива са данните на Министерството на правосъдието  до 20 октомври 2016 г. Разбира се, наивно е да се смята, че всички тези хора идват в България заради това, че тук е прекрасно място за живеене или внезапно са започнали да тъгуват по родината майка. Огромна част от тях искат български паспорти заради предимствата, които могат да ползват, като пътуват и работят в другите страни от Европейския съюз . Показателно е повишаването на интереса към българското гражданство  от Македония около година преди приемането на България в ЕС и съответно спадът на интереса към него, когато визите 3а евросъюза отпаднаха за югозападната ни съседка.

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация