Брашното и олиото поскъпнаха

През изминалата седмица се отчита увеличение в цените на брашното и олиото

През периода на наблюдение средната цена за страната на брашно тип „500” отбелязва леко покачване спрямо предходната седмица. Това стана ясно по данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ), обработени от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
По области, търговията с брашно на тържищата е в широкия ценови диапазон от 0,60 лв./кг във Враца и Стара Загора, до 1,05 лв./кг в София. В шест области продуктът поскъпва с между 1,5% и 6,6% в Благоевград, а в София и Варна поевтинява съответно с 0,9% и 2,1%. Средната цена на едро на брашното за страната нараства с 1,3% на седмична база, до 0,77 лв./кг.
Цените на дребно на брашно тип „500” в големите търговски вериги (ГТВ) са в интервала от 0,95 лв./кг във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, до 1,09 лв./кг в Шумен, като единствено в област Смолян е отчетено седмично изменение – покачване с 2,9%. Това не се отразява на средната стойност за страната и тя се запазва на нивото от предходния седмичен период – 1,01 лв./кг.
Средната за страната цена на дребно на продукта в другите търговски обекти (ДТО) остава 1,05 лв./кг. В по-малките магазини брашното се търгува на цени от 0,95 лв./кг във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, до 1,15 лв./кг в Разград и София, без седмични изменения по области.
Средните цени на рафинираното слънчогледово олио също отбелязват леко повишение спрямо предходната седмица.
По области, цените на едро на слънчогледовото олио на тържищата в страната варират от 1,86 лв./литър в Хасково, до 2,35 лв./литър в Сливен. В шест области се отчита седмично повишение на ценовите стойности в рамките на 0,4% – 5,4% в София, докато в други четири продуктът поевтинява с между 0,5% и 4,7% във Велико Търново. В резултат, средната цена на едро за страната се покачва с 0,5% на седмична база, до 2,10 лв./литър.
Предлагането на олиото в големите търговски вериги (ГТВ) е в ценовия интервал от 2,34 лв./литър във Видин, до 2,69 лв./литър в Благоевград, Велико Търново, Габрово, Кюстендил, Ловеч и Плевен. Седмично изменение на цените се наблюдава в десет области, като в осем от тях е налице повишение на стойностите, в рамките на 2,1% – 6,7% във Варна, а в София и Добрич – понижение, съответно с 2,8% и 3,2%. Така, средната за страната цена на дребно на слънчогледовото олио в големите супермаркети нараства с 0,8% на седмична база, до 2,50 лв./литър.
В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на олиото за страната се запазва на ниво от 2,59 лв./литър. По области, цените на олиото в по-малките магазини варират от 2,39 лв./литър в Бургас, Сливен и Ямбол, до 2,85 лв./литър Габрово, като седмични изменения се регистрират само в Благоевград и София – съответно повишение с 1,2% и понижение с 4,3%.
Източник: Фермер.БГ

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация