ГЕРБ слага бивши министърки за шефове на комисии в парламента

Десислава Танева оглавява земеделието,

Ивелина Василева ­ екологията

БСП решава с таен вот за икономическата,

министър на Виденов издигнат срещу фаворита Петър Кънев

Емил Димитров­Ревизоро поема сивата икономика,

патриотите не харесват определените им ресори

23 места за председатели на парламентарни комисии ще попълнят представените в Народното събрание партии във вторник.

12 от шефовете на комисии ще са излъчени от ГЕРБ, 5­има са определени за “Обединени патриоти”, 3­ма за БСП, 2­ма за ДПС и 1 за “Воля” на Веселин Марешки.

В ГЕРБ още не са коментирали официално имена, най­вероятно това ще се случи на заседанието на групата във вторник.

Очакванията са шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов да поеме отново вътрешната комисия, Данаил Кирилов ­ правната, а Менда Стоянова ­ бюджетната.

Две бивши министърки също ще оглавят комисии ­ Десислава Танева ще е начело на земеделската, а Ивелина Василева ­ на тази по околна среда. Двете дами бяха министри точно в тези ресори при второто правителство на Бойко Борисов. Танева остана извън третия кабинет, защото е бременна и очаква скоро да роди. Василева пък загуби министерското си място, защото екологията бе дадена на патриотите и излъчения от тях за министър Нено Димов. Даниела Дариткова се обсъжда като фаворит за председател на здравната комисия в парламента, а Милена Дамянова на тази за образование. И двете дами от ГЕРБ вече са водили тези комисии. Възможно е бившият началник на отбраната ген. Константин Попов пък да поеме и ресорната комисия в Народното събрание.

Със сигурност патриотите поемат комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, която ще бъде направена за първи път в този парламент именно по тяхно настояване. Най­вероятно неин шеф ще е Емил Димитров, по чиято идея бе създадена тя и след като депутатите вече условно я кръстиха комисията “Ревизоро”. Димитров стана известен с този си прякор, когато бе шеф на митниците.

В по­малкия коалиционен партньор се очаква още да отидат комисиите по младежта и спорта, вероизповеданията, както и тази за култура и медии. Според запознати патриотите не са съгласни с определените им парламентарни комисии и преговорите с ГЕРБ продължават.

Три шефски места в комисии получава БСП.

В петък червените избраха хората си за две от тях ­ бившият министър на външните работи Кристиан Вигенин поема евроинтеграцията и контрола над еврофондовете, а Антон Кутев застава начело на комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите.

Спорен обаче остава въпросът за шефското място на комисията по икономика, за която са номинирани Петър Кънев и Румен Гечев. Очаква се лявата група да избере един от двамата с тайно гласуване днес. Фаворит за шеф на икономическата комисия е Кънев, който вече е бил неин председател, освен това е запознат с проблемите на истинския бизнес. Гечев пък е познат като финансов министър при фалита на България от правителството на Жан Виденов.

И ДПС определя днес хората си за двете парламентарни комисии, които получава. Зам.­шефът на парламентарната група на движението Халил Летифов се обсъжда за шефския пост в комисията по транспорт и информационни технологии, а за социалната най­логичното име е това на бившия министър Хасан Адемов.

За парламентарната група на Веселин Марешки е оставена комисията за българите в чужбина.

 

Източник: 24chasa.bg

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация