Крои ли ДПС номер на ГЕРБ с гласуването за мажоритарния вот?

Въпреки, че ГЕРБ внесоха законопроекта за мажоритарни избори според въпросите на референдума – в 2 тура и с абсолютно мнозинство – не е сигурно, че самите гербери го искат от сърце.

Но така или иначе аргументът за 2.5 милиона гласували е напълно основателен и оправдава тяхното поведение. При електронното гласуване същият мотив важеше и при 1.8 милиона „за“. Тук волята на гласувалите съвпада с техния интерес и никой непредубеден няма основание да им се сърди.

Капанът е другаде и той се очертава около изказването на един ДПС-депутат, Хамид Хамид, който публично обяви, че ще предложи на своите съпартийци да подкрепят законопроекта за пълен мажоритарен вот, според внесеното от ГЕРБ.

„Готов съм да изложа своите аргументи в подкрепа на мажоритарния вот. Това все още не е обсъдено в групата на ДПС, но смятам, че мога да мотивирам своето решение”, допълни Хамид.

Отварянето на тази вратичка е разбираемо, но възможността за подкрепа е напълно реална, ако съдим по практиката, че никой в ДПС не оповестява публично лични идеи без да са консултирани най-високо в Сараите.

Къде е капанът? Всъщност те са два. Ако ДПС подкрепи законопроекта, особено с декларираната подкрепа и от Марешки, той минава. Това автоматично създава сериозен конфликт в коалицията, защото Патриотите са категорично против. Така се получава ситуация, при която най-големият им враг обръща вот в полза на старшият партньор в коалицията.

Вторият е в безусловната и лесно предвидима реакция и на парламентарната и на извънпарламентарната опозиция. Старата опорна точка: „ДПС и ГЕРБ са в комбина“ е готова и само чака да бъде пусната в действие. Още повече, че гарнитурата на тази опорка е: „При мажоритарен вот ДПС е облагодетелствана“.

И да и не. Ако се позовем на експертното мнение на проф. Михаил Константинов, и не само на него, при такъв тип гласуване, ГЕРБ взема около 160 депутати, БСП – 50 и ДПС – 30. Сега движението има 26 кресла в парламента и то в най-лошия си период, имал е и над 40…за БСП да не говорим. Разбира се, основният печеливш е ГЕРБ, но той и по досегашната система печели 4 поредни парламентарни избори.

Основният проблем е, разбира се, отпадането на по-малките партии, но и с осем формации в миналия парламент положението не беше цветущо, напротив – просто сергиите за пазарлъци бяха повече.

Източник от ГЕРБ обаче сподели още по-интересна прогноза.

Според него този ход на партията на Доган е бил обсъждан и очакван. Нещо повече – в ГЕРБ са допускали подобно поведение от БСП да са „за“ мажоритарния вот. Според него обаче става въпрос да се подкрепи закона на първо четене. Тогава чисто медийният ефект би бил наистина впечатляващ, защото там законът се подкрепя по принцип, което значи със същата формулировка – в 2 тура с абсолютно мнозинство.

Източникът ни очаква между двете четения да стане голям дебат и постепенно да се стигне до варианта на немската система – 120/120 пропорционални и мажоритарно избрани парламентаристи. Това е и преобладаващата препоръка сред експертите и предпочитанието на основната опозиция – БСП.

По наше мнение това е и най-вероятният резултат от дебата по промените в изборното законодателство. Нашата прогноза се базира и на факта, че в този случай няма отворена сергия за пазарлъци. Защото резултатът е еднакво изгоден за основните играчи – ГЕРБ, БСП и ДПС, което значи че никой не мое да извади голям дивидент.

Втората причина е, е на никого от печелившите не му се рискува. Защото въвеждането на мажоритарен вот с абсолютно мнозинство в два тура е също толкова абсолютно непредвидим и може да счупи системата.

В добавка – източници на Вевести, с които разговаряхме по въпроса намекнаха, че подобна промяна няма да се посрещне одобрително от демократична Европа.

Смесената система, която се очертава да бъде приета ще остави и анализатори и  обществото също със смесени чувства и оценки. Но ако бъде приета, ще трябва силна образователна кампания. Немската система като всичко немско е прецизна, но и доста сложна.

Въпросът е защо не приехме този вариант още от референдума на Плевнелиев? Но очевидно трябва политическо време на узряване. А и неправителственият сектор тогава не се оказа на висота, не че съобщаваме новина.

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация