Поне 19 убити и десетки ранени след терористичен атентат на концерт на Ариана Гранде в Манчестър

Поне 19 души бяха убити и 50 ранени при терористично нападение срещу концерт на американската поп-певица Ариана Гранде в Манчестър, Великобритания. Експлозията избухна на закритата „Манчестър арена“ около 22:45 местно време и бе усетена и в околните сгради. Намиращата се на близко разстояние гара „Виктория“ няма да работи днес през целия ден. Силите на реда обявиха, че разглеждат инцидента като терористичен акт. Засега нито една групировка не е поела отговорност за него. Ето и  какво проследиха медиите до 04:30 сутринта.

04:22 – „Работим по установяването на всички детайли за събитието, което полицията разглежда като ужасяваща терористична атака. Мислите ни са при жертвите и семействата на пострадалите“, гласи изявление на премиера Тереза Мей, цитирано от в. „Гардиън“.

04:01 – Първоначалната информация сочи, че нападението вероятно е самоубийствен атентат, коментират пред агенция „Ройтерс“ двама американски източници, пожелали анонимност.

 

03:59 – Близо два часа след инцидента „Фейсбук“ активира опцията Safety Check, с която потребителите могат да съобщят, че са невредими.

03:46 – Контролираният взрив, извършен от полицията, е показал, че става въпрос за изоставени дрехи, а не за подозрително устройство, съобщиха силите за сигурност.

03:36 – „Манчестър арена“ може да побере 18 000 души, но все още не е известно колко билета за тазвечершното шоу са били продадени, съобщава Би Би Си.

03:33 – Oт манчестърската полиция съобщават, че ще извършат контролирана експлозия в парк, разположен близо до арената, гара „Виктория“ и катедралата.

3:29- Двама репортери на Би Би Си съобщават, че полицията продължава да разширява кордона около залата и сега той се простира на 200 метра от нея. Открито е второ подозрително устройство, върху което силите на реда планират да проведат контролирана експлозия.

03:27 – От управата на арената съобщават, че инцидентът се е случил извън нея, противно на първоначалните съобщения, че взривът е бил в коридор на сградата.

03:26 – „Чухме последната песен и изведнъж видяхме светкавица, взрив и пушек, усетих болка в крака и стъпалото“, разказва пред Би Би Си Гари Уокър от Лийдс, който е чакал дъщерите си да излязат от арената. „Обърнах се към жена ми и тя каза „Трябва да легна“. Ранена е в стомаха, може и кракът ѝ да е счупен. Аз имам дупка в стъпалото, причинена от шрапнел. Изненадах се, че ми се размина толкова леко“.

За рани от шрапнели говорят и медици, интервюирани от Би Би Си.

03:22 – „Охраната бе толкова объркана, колкото и всички останали“, разказва пред Би Би Си майка, която е била на концерта с 13-годишната си дъщеря. „Имаше ужасно много деца без придружител в сградата. Опитах се да помогна на няколко момичета, които бяха сами и изпаднали в истерия, бяха на възрастта на дъщеря ми, ако не и по-малки“.

03:13 – 19 потвърдени жертви и 50 ранени, инцидентът се разглежда като терористична атака, съобщи и манчестърската полиция.

03:12 – Службата за борба с тероризма е съобщила, че става въпрос за терористично нападение, съобщи в. „Гардиън“.

03:02 – Източници на Би Би Си твърдят, че за момента инцидентът се разглежда като терористично нападение и че броят на жертвите е поне десет.

02:54 – Напускащи стадиона зрители все още държат розовите балони, пуснати от певицата по време на шоуто, показват кадри в социалните мрежи. Самата Ариана Гранде е невредима, съобщи неин говорител, цитиран от агенция „Ройтерс“.

02:51 – Свидетел разказва пред Би Би Си, че е видял около 30 души на земята, които изглеждали мъртви.

02:41 – Жителите на града предлагат убежище на хората, останали без възможност да се приберат у дома, с хаштага #RoomForManchester в „Туитър“.

02:39 – Пациентите в чакалнята на спешното отделение на университетската болница в града са помолени да напуснат, тъй като се очакват голям брой пострадали, съобщи репортер на „Манчестър ивнинг нюз“.

02:37 – Британската транспортна полиция разпространи съобщение, цитирано от Би Би Си, че нейни служители са реагирали на взрив в коридора на арената.

02:31 – Коресподент на „Манчестър ивнинг нюз“ съобщава, че на място е пристигнал сапьорски отряд и кучета, обучени да откриват експлозиви, а полицията непрестанно разширява кордона.

02:27 – Полицейски кордон опасва залата, гара „Виктория“ и катедралата в града, съобщава репортер на в. „Гардиън“.

02:14 – „Огромен взрив, усетих го право в гърдите си“, казва пред „Ройтерс“ Катрин Макфарлън. „Беше хаос, всички бягаха и крещяха, и просто се опитваха да се махнат“.

02:06 – „Беше един гърмеж и всички от другата страна на арената, откъдето се чу взривът, внезапно хукнаха към нас, опитвайки се да излязат“, разказва пред „Гардиън“ 22-годишният Маджид Хан, който е бил на събитието.

01:57 – Експлозията е избухнала в края на концерта и някои от посетителите тъкмо са си тръгвали в този момент – около 22:45 местно време. Би Би Си съобщава, че жп-гарата „Виктория“, намираща се близо до закритата арена Manchester Arena, е затворена.

01:53 – Експлозия е избухнала на концерт на поп певицата Ариана Гранде в Манчестър, полицията съобщава за жертви и ранени. Гражданите са предупредени да избягват района, съобщиха Би Би Си и в. „Гардиън“. Очевидци разказват пред медиите, че са чули взрив в вдясно от сцената, и че тълпата се е втурнала да бяга. Има съобщения за поне пет забелязани тела.

 

Изтончик: http://www.dnevnik.bg

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация