Български военен хеликоптер падна в морето

Командирът на хеликоптера загуби живота си, а още двама от екипажа са ранени

Български военен хеликоптер  „Пантер“ – 565 MB падна в Черно море по време на тактическо учение около 12:30ч.. 38-годишният командир на екипажа – капитан Георги Анастасов почина, научи NOVA от свои източници. Той бе тежко ранен при инцидента и при пристигането си в болница вече е бил в кома. Другите двама летци – на 49 и 50 години, са ранени и са в болница.

Летателният апарат „Пантер“ е от състава на Военноморските сили и е изпълнявал задачи по учението „Черно море – 2017“ – маневра след  „артилерийска стрелба по надводна цел“. Вертолетът е паднал на 7 мили източно от устието на река Камчия, уточниха от МО.

По неофициална и непотвърдена информация, инцидентът се е случил, след като хеликоптерът е закачил едно от знамената на плавателен съд.

От военното министерство съобщиха, че командирът на екипажа е капитан Георги Анастасов, а останалите двама – капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов са без опасност за живота. Те са настанени във Военната болница във Варна и са с проблеми в белите дробове, поради поемане на изгорели газове от падналата машина. В момента здравното заведение е изцяло затворено за външни лица.

При инцидента членовете на екипажа на фрегата „Дръзки“ и водолазен екип са действали незабавно за оказване първа помощ на пострадалите.

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов е назначена комисия за разследване на авиационното произшествие.

Повече за загиналия пилот:

Капитан Георги Анастасов е роден на 4 октомври 1978 г. в Ямбол. Завършил е средно образование в Математическа гимназия „Атанас Радев“ и висше образование в Националния военен университет „Васил Левски“, факултет „Авиационен“, със специалност „летец-пилот за ВВС“.

Постъпва на военна служба през 2002 г. в поделение 24 870 – Каменец като инструктор-командир на взвод. През 2011-а е назначен на длъжността старши пилот в авиационно звено на военно формирование 36 940 – Варна.

Награждаван е многократно с грамоти и предметни награди от министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на формированието.

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация