ТАЙНАТА БЕЛГИЙСКА РЕЦЕПТА ЗА УСПЕШНО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА СЪВЕТА НА ЕС Е АКТИВИЗИРАНЕТО НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО

“Огромен е рискът да замръзнем на чисто техническо ниво”, предупредиха от асоциацията

“Успехът на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) не бива да се стоварва само върху министерството или върху правителството, защото в основата на успеха е активността на гражданското общество – сочи опитът на Белгия след 12 успешни председателства”. Това каза днес председателят на Белгийско- българската асоциация BEST2B д-р инж. Стефан Цанков по време на работната закуска БЕЛГИЙСКИЯТ ОПИТ В ПОДКРЕПА НА УСПЕШНОТО БЪЛГАРСКО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА СЪВЕТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ”, организирана от  BEST2B, в която се включиха политици, представители на неправителствения сектор, на бизнеса, на академичната общност и медиите.

Асоциацията очерта потенциалните рискове пред всяко едно председателство и сподели безценен опит от анализите на всички досегашни белгийски председателства. “Огромен е рискът да замръзнем на чисто техническо ниво – организация, сигурност, ремонти и т.н.”, предупредиха от асоциацията. “Но председателството не е само това. Важно е в общата програма, съгласувано да се включат всички хора, които разбират председателството като национална кауза в ключов момент за Европейския съюз”, категоричен беше председателят на BEST2B. Той даде за пример последното белгийско председателство през 2010 г., когато при при 144 официални събития, 546 събития са били организирани и финансирани от неинституционални организации.

“Белгия е била 12 пъти председател и два пъти в изключително тежки моменти – след атентатите от 11-ти септември и непосредствено след приемането на Лисабонския договор. Ето защо смятаме, че този дългогодишен опит може да бъде от полза за България сега. Има опасност да последваме повечето млади страни-членки и да тръгнем в посока на едно чисто техническо председателство. Затова днес искаме да акцентираме върху подкрепата от страна на гражданското общество и сами да дадем пример със своя програма, съгласувана с министерството, която ще бъде изцяло финансирана от BEST2B”, съобщи Цанков. Асоциацията планира серия от дейности до края на председателството, сред които обучение за медиите с участието на белгийски експерти от предишни председателства, културни събития у нас и в чужбина, конференции с университетите и бизнеса в посока подпомагане дискусията по приоритет  “Конкурентноспособност” и др.

Директорът на дирекция „Подготовка и провеждане на председателството” в ресорното министерство Яна Дочева благодари “за новата гледна точка към председателството, която идва точно навреме – месец, преди официално да стартират дейностите”. Тя сподели, че министерството вече е напълно окомплектовано, а приоритетите на председателството са определени и е време да се помисли за съпътстващите събития, които са също толкова важни, за да може нашите приоритети да бъдат максимално видими за всички”. По думите й “обмяната на опит между страните членки и сътрудничеството между тях по отношение на председателството е ключова за успеха на страната ни и министерството ще разчита изключително много на подобни инициативи”.

“Белгия може да бъде изключително полезна с безценния си опит, още повече, че BEST2B е доказала ефективността си през 15-годишната си история и може да се похвали с принос по отношение на инвестициите в България. Председателството е само още един повод да продължат да се развиват добрите отношения между двете страни”, беше категоричен съпредседателят на BEST2B проф. Жак Вилрокс, който има пряк опит в организирането и провеждането на белгийски председателства. Той призова да намерим начин да привлечем в максимална степен младите хора, които биха оценили каузата – те биха допринесли с креативността и младостта си за успеха на председателството. Той призна, че това е другата тайна съставка на белгийската рецепта за успешно председателство и пожела успех на България през 2018 г.

 

Допълнителна информация за Best2B:

Белгийско-Българската асоциация Best2В e неправителствена организация, създадена с цел насърчаване на двустранните отношения във всякакъв аспект. Белгийско-българската асоциация Best2В е създадена от проф. Jacques Vilrokx, Wim Schamp, Luc Carsauw и проф. Кръстьо Петков. Best2B – Белгия е регистрирана в Брюксел през 2002 г., а Best2В  – България през 2004 г. в София. Асоциацията провежда различни активности в Белгия за промотиране на българските интереси, като взима участие в дейности на Търговската камара и на други организации с инициирането на събития. Асоциацията провежда и редица културни събития с участието на творци от двете държави. Белгийско-българската асоциация Best2В насърчава белгийско-български партньорства в усвояването на европейските структурни фондове и оперативни програми, подпомага създаването на преки контакти между регионите и бизнеса. Best2В консултира белгийски и български фирми, които желаят да започнат или да разширят дейността си на територията на двете държави. Асоциацията е в услуга и на компании и сдружения, които искат да са активен участник в двустранните икономически, образователни, културни и социални отношения. 

 

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация