Студентите без дипломи от Пернишкия университет може да вземат висше от Малта

Това е едно от предложенията на новото ръководство към излъганите от предишния собственик студенти

Десетките студенти, които се оказаха без дипломи от Европейския политехнически университет в Перник години след като са завършили, започват обучението си отново в малтийски университет. Това е едно от предложенията на новото ръководство на ВУЗ-а към излъганите от предишния собственик студенти.

В момента в университета в Перник се обучават едва 14 студенти, десетки други се оказаха без дипломи, тъй като през годините университетът е приемал и обучавал студенти, без да има програмна акредитация за част от специалностите си. Сега новото ръководство на университета предлага на ощетените студенти варианти все пак да получат дипломите си.

Италианският консорциум направил оферта на студентите още в края на май да получат тапия от малтийския университет „Пегасо Интърнешънъл”. Идеята е пернишките дипломи да се приравнят с малтийските безплатно.

„Ще бъде изготвено индивидуално предложение. Някои от студентите няма да се наложи да държат приравнителни изпити, а други ще го направят”, каза проф. Джузепе Саконе, президент на Европейския политехнически университет.

111 са магистрите и бакалаврите, които са се дипломирали, но все още нямат документ за това. Галина и Николай трета година чакат дипломи – по публична администрация и управление на проекти.

За обучението си са платили по 750 лева на семестър, или общо 3500 лева. Твърдят, че към момента не им е предлагано нищо от новото ръководство.

„Защо да се обучаваме допълнително, след като вече сме се обучавали, положили сме изпити, защитили сме дипломна работа”, попита Николай Драгомиров.

„Това, което ни предлагат, е несериозно. Моята специалност не е в осемте предложения на университета, т.е аз трябва да уча нещо абсолютно различно”, коментира и Галина Гергинова.

В предложението са записани 10 специалности, по които ще се проведе дистанционно обучение – Бизнес икономика, Бизнес администрация, Строително инженерство, Туризъм, Образователни науки, Спортни науки, Педагогически науки, Спортен мениджмънт, Икономика и Право.

„Курсовете, които имат акредитация в Малта, могат да се провеждат при нас”, посочи проф. Саконе.

Идеята е дистанционното обучение да се проведе в пернишката Алма матер. От Министерството на образованието заявиха, че от лиценза на чуждестранното висше училище не става ясно дали може да обучава дистанционно. И все пак малтийската диплома се признава у нас, а университетът има всички акредитации, уточняват още от МОН.

Лиценз, Пернишки ВУЗ
Снимка: btvnovinite.bg

Всъщност университетът никога не е имал акредитация в специалностите на Николай и Галина. А през 2013 г. губи всичките си акредитации и остава само с институционалната. В резултат МОН определя нулев прием на студенти от 2013 до 2016 г. Въпреки това студенти са приемани и обучавани.

Новото ръководство закупи университета с огромни задължения, 300 хиляди лева само към данъчните, казва проф. Саконе. Запитан от bTV защо са придобили университета предвид лошото му финансово състояние, той отговори: „За нас е предизвикателство, тогава научихме от „Ърнст енд Янг”, че образованието в България е много добра инвестиция. Университетът в момента започва истинското си развитие, най-важното нещо, с което се заехме, е да бъдат спазени всички законови изисквания от гледна точка на акредитациите”.

Сега в университета има 14 студенти – 12 от които са чужденци, а аудиториите са празни. Разрешение да се преподава има само в две направления – Енергетика и Информатика и компютърни науки.

Ивайло Рангелов е дипломант по Приложна информатика, срещаме се с него в университета. „Основаната и най-важна причина поради, която записах тук, е, че обучението е англоезично. Това беше най-важното, когато избирах между другите университети”, изтъкна той. Казва, че не го притеснява отнемането на акредитации и несигурността на ВУЗ-а.

Преподавател на Ивайло е доц. Найден Шиваров, той учи на роботика двама студенти. „Мисля, че тук е моето място към момента, където аз мога да се развивам и като учен, и като преподавател”, отбеляза той.

От началото на новата академична година университетът ще има право на прием на 240 студенти, от които 150 български, акредитация е получил и по още едно направление „Архитектура, строителство и геодезия”.

Европейският Политехнически университет беше открит шумно преди седем години. Лентичката преряза премиерът Бойко Борисов и даде заявка Перник да се превърне от миньорско в академично градче. От откриването си до сега вузът завършили общо 121 студенти.

 

Източник: бТВ

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация