Ремонтът на паметника на НДК - по-евтин от премахването му

Причините за демонтирането - политически, смята специалист

Ремонтът на паметникът „1300 години България“ пред НДК може да е по-евтин от премахването му. Така твърди проф. Валентин Старчев пред bTV.

„Имам мои проучвания до каква степен от това положение на паметника, с колко по-малко средства, той може да бъде реконструиран – ще звучи по същия начин с нов вид“, коментира той.

Процедурата по демонтирането на монумента вече започна. Старчев сподели, че има предложение, след като паметникът бъде разглобен, само фигурите от него да се аранжират по нов начин някъде в Бояна, около Националния исторически музей.

Според него, това е нелепо решение: „Тези композициите са организирани с архитектурата в определен ред, иначе става „някакво“ аранжиране, посочи специалистът.

По думите му твърденията, че паметникът е опасен, не отговарят на истината. „Имаше едни моменти – на недовършване на някои неща, за които се направиха протоколи. И почти всички се довършиха.

Има една снимка – няколко плочи от западната част на паметника ги няма. Тази снимка е на свалени плочи, не паднали. Тя е много стара – от 1987 г., когато са били свалени, тъй като през зимата зад тях е попаднала влага. Това не значи, че плочите падат – това е невярно тълкувание“, каза Старчев.

„Има много причини за кампанията за демонтирането (на момнумента – б.ред.). Политическата е една от тях. После дойде проблемът с противопоставянето на този паметник с паметника на Първи и Шести полк…“, каза още Старчев.

Той призна, че търси възможности да предотврати действията по демонтирането на паметника и е много разтревожен от тях.

В същото време стана ясно, че кранът, който трябваше да демонтира Паметника „1300 години България“, е изгорял.

Източник: Dnes.bg

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация