Ексхумират тялото на Салвадор Дали заради тест за бащинство

Днес ще бъде извършена ексхумацията на брилянтния художник сюрреалист Салвадор Далисъгласно съдебното решение, взето в полза на жена, твърдяща, че е негова дъщеря. За да се докаже истинността на твърденията се наложи тленните останки на Дали, който е погребан в родния си град Фигерас, да бъдат изровени и изследвани.

Това обаче няма да е лека задача, предвид факта, че гробът на художника се помещава в театър-музея „Салвадор Дали“, създаден от него през 1983 година. Там тялото на артиста е зазидано в пода на една от стаите на сградата под каменна плоча, тежаща близо 1 тон.

В допълнение, самото здание е вписано в регистъра на сградите с национално културно значение и за да се извършва ремонтната дейност по нея се изискват множество удостоверения от страната. Въпреки това обаче от кметството на Фигерас решиха да си затворят очите и да позволят ексхумацията на легендарния артист.

Самата жена, твърдяща, че е дъщеря на великия художник е 61-годишен „медиум“ на име Пилар Абел Мартинес, работеща в Каталуния. Според нейните сведения майка й е имала връзка с Далипрез 1955 година, докато е работила в Порт Лигат – малко рибарско селище, където той дълго време твори. Новината за произхода си тя е научила от баба си, която й е разказала, че всъщност е чужда дъщеря. По-късно и майка й е потвърдила историята.

Много хора обаче не вярват на тази теория, тъй като в момента Абел се намира в тежко финансово състояние. А ако ДНК-теста докаже, че има връзка между двамата, то Абел ще получи правото да вземе фамилията му, авторските му права, а с това и 25% от стойността на наследството му. По непотвърдени оценки, става дума за сума в размер на 300 млн. долара.

 

Източник: Дарик.бг

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация