БНТ ИЗЛЪЧИ ФИЛМ ЗА СРЕДНОВЕКОВНИЯ ГРАД-КРЕПОСТ “ХОТАЛИЧ” В РУБРИКАТА СИ „ПЪТУВАНЕ В МИНАЛОТО“

Археологията ни връща един голям град от средновековието на картата на историята – крепостта “Хоталич” над Севлиево тъне векове в забрава, без каквито и да било писмени сведения за града. А сега археологическите проучвания ни дават подробни сведения и за живота там. Каква е била модата в накитите и облеклото през XIII век и дори какви пътувания са правили жителите на града. За това разказват журналистът Мария Чернева и операторът Красимир Стоичков в поредицата „Пътуване в миналото“, която беше излъчена на 18 август по Българската национална телевизия.

Ръководителят на археологическите разкопки Надежда Ботева превежда зрителите и екипа през отминалата епоха, в която са живели хората в Хоталич,  церемониалните погребения и тяхното значение, пътешествията, занаятите и търговията, характерни за района. Всичко, което знаем днес е благодарение на разкопките на некропола и находките, открити там.

Възникнал през V век като военно укрепление, развил се през X-ти като укрепено селище, Хоталич не е бил просто една провинциална крепост, а град, който е имал интензивен стоков обмен с Византия и дори с Латинската империя. Множество съдби и българска история, грижливо опазени повече от 800 години, сега разказват. История, която трудно вече може да се заличи.

Филмът „Пътуване в миналото“: Крепостта “Хоталич” край Севлиево можете да видите ТУК.

 

ПОВЕЧЕ ЗА ГРАДА-КРЕПОСТ “ХОТАЛИЧ

Средновековният град-крепост Хоталич, е един от най-добре консервираните и експонирани археологически обекти в България. Той се намира в най-западната част на Севлиевската планина т. нар. Крушевски баир и отстои на 4 км. северозападно от град Севлиево.„Късноантична и средновековна крепост Хоталич” е един от най-добре експонираните археологически обекти в България. През 1994 г. е обявен за паметник на културата с национално значение.

През януари 2014 г. Община Севлиево успешно приключи изпълнението на проект по ОПРР „Осигуряване на достъп и социализация на средновековен град и крепост „Хоталич” на стойност близо 4 200 000 лв. Благодарение на него бяха реставрирани и консервирани североизточната крепостна кула, източната, западната и северната порти, „Болярска църква”, западна и източна църква, три средновековни къщи и бяха извършени инфраструктурни дейности. Всичко това, превърна мястото в любимо за севлиевци и гостите на града.

В резултат на трите десетилетия археологически проучвания на “Хоталич”, във фонда на музея сега има не само археологически, но и голям брой нумизматични находки. Най-голямата монетна находка, открита на обекта е съкровище от близо 3 000 медни монети тип “скифато”, които бяха открити в глинен съд. Сечени са предимно във византийската столица Константинопол през ХІІ и самото начало на ХІІІ в. Находки с такъв размер, особено в Северна България, са рядкост. Те свидетелстват за интензивния търговски обмен на Средновековна България и в частност на Хоталич, както с Византия, така и с други райони на българските земи.

Миналата година Община Севлиево беше удостоена и със Златен медал за исторически обект, успешно превърнат в туристическа дестинация, а отличието бе връчено на кмета д-р Иван Иванов в рамките на Международната туристическа борса “Вакация и СПА Експо”.

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация