ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН УСПЕХ ЗА БЪЛГАРСКИЯ БАЛЕТ

Марта Петкова и Никола Хаджитанев танцуват в Кремъл

дарната сила на българския балет – прима-балерината на Националната опера Марта Петкова, в партньорство с премиер-солиста Никола Хаджитанев, са поканени да вземат участие на VI-ти Международен фестивал на балета в Кремъл, който ще се проведе от 23 до 29 септември.

Българските балетни звезди ще открият фестивала на 23 септември. Те са в главните роли на, считаната за шедьовър на руския балет, постановка „Лешникотрошачката” на Пьотър Илич Чайковски. Марта Петкова ще се превъплати в образа на Мари, Никола Хаджитанев ще е Дроселмайер. Марта и Никола ще танцуват в компанията на едни от най-големите имена в балетното изкуство: Николетта Манни ( «Ла Скала», Италия), Адиарис Алмейда (прима-балерина на националния балет на Куба и на Римската опера), Сара Лейн (водеща балерина на Американския балетен театър), Вадим Мунтагиров (Кралския балетен театър “Ковън гардън”, Великобритания) и др.

ОЩЕ ЗА МАРТА ПЕТКОВА:

Марта Петкова завършва през 2004 г. Националното училище за танцово изкуство като ученичка на Румяна Атанасова. От 2002 г. е в Националната балетна трупа. През 1995 г. е финалистка на международните балетни конкурси в Талин, Естония и в Люксембург. През 2000 г. на Националния балетен конкурс „Анастас Петров” получава голямата награда, както и специалната награда на община Добрич. През същата година се явява на Международния балетен конкурс във Варна, където й е връчена награда „Силвия Ко – Япония” за млада надежда. От същия конкурс получава предложение от “Киров Академия – Вашингтон”, където да продължи образованието си. През 2002 г. печели Голямата награда на международния фестивал „Фивизиано” в Италия. През същата година постъпва в трупата на Софийската опера и балет. През 2006 г. получава награда от Министерството на културата за млад талант. От 2007 г. е вече примабалерина в същата трупа, танцува главните солови партии в класически и съвременни балети, сред които: Мари от „Лешникотрошачката”, Жизел и Мирта от „Жизел”, Китри от „Дон Кихот”, Аврора и Фея Люляк от „Спящата красавица”, Одета-Одилия от „Лебедово езеро”, Никия от „Баядерка”, Силфида, Мария от „Козият рог” и др. Марта е дъщеря на Петко от “Трамвай №5”.

 

ОЩЕ ЗА НИКОЛА ХАДЖИТАНЕВ:

Никола Хаджитанев е завършил Националното училище за танцово изкуство и „Балетна педагогика и режисура” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Професионалните изяви на младия артист започват още като ученик. През периода 1997-2008 г. участва в балетни конкурси и концерти в Русия, Италия, Гърция, Германия и САЩ, в спектаклите на Софийската опера, в Международния балетен конкурс – Варна, в Националния конкурс „Анастас Петров”. Печели втора награда и специалната награда на балетния конкурс „Барокова Сицилия”, Италия, както и първа награда на Националния конкурс „Анастас Петров”, втора награда за дуетен танц и втора награда за солово изпълнение на Международния фестивал на изкуствата, Фивициано, Италия и други. Удостоен е с отличие, медал и плакет със званието на Академия „Бъдещето на България”, грамоти на Министерство на културата за творчески постижения и „Кристална лира” – 2011 г.

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация