ЛЕКАР ОТ УМБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ С МЕДИЦИНСКИ „ОСКАР“ ЗА ИНОВАЦИИ В МЕДИЦИНАТА

Екипът на д-р Станимир Сираков беше отличен за уникална мозъчна операция

Младият д-р Станимир Сираков от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ бе удостоен с наградата за „Иновации в медицината“ на официална церемония във вторник вечер. Отличията за успехи на български лекари се присъждат за трета поредна година, а тазгодишното издание на “National Medical Awards”  подкрепи кампанията “Не на насилието”, която възникна в отговор на зачестилата агресия срещу лекари в цялата страна.

През изминалата година 32-годишният д-р Сираков извърши няколко уникални за България операции. При една от тях той достигна до мозъчната аневризма на 10 годишно момиче през вена на крака и спаси живота му – уникална операция за страната ни.

„Подобни процедури са алтернатива на класическата хирургия. Работим под рентгенов контрол и така се осъществява лечение на мозъчни аневризми, част от някои мозъчни тумори и исхемичен мозъчен инсулт в остра фаза“, коментира д-р Сираков, който е интервенционален рентгенолог към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Той обясни, че прилага съвременния метод за лечение от около 3 г. и за този период е оперирал 60 деца с по-лека форма на заболявания.

„Лекарският ни екип се е обучавал за тези процедури в чужбина, а сега ги въвеждаме и у нас. Освен при 10-годишното дете, успяхме да извършим същата операция и при 40-годишен мъж, което се оцени от световната медицинска общност. Получихме поздравления от едни от най-големите имена“, посочва д-р Сираков.

„Смятам, че е доста по-приятно чувството да успееш да се докажеш в България“, казва специалистът и се надява, благодарение на медицинските награди, повече млади лекари да изберат да се развиват и практикуват у нас, защото да си лекар не е професия, а призвание.

 

ПОВЕЧЕ ЗА Д-Р СИРАКОВ?

Завършва медицина през 2009 г. в МУ-София и веднага след това започва работа като ординатор в отделението по “Компютърна и магнитно-резонансна томография” към болница “Св. Иван Рилски” в София. Главен асистент е в Катедрата по образна диагностика на Медицинския университет – София. Лектор и гост-лектор на международни научни прояви, в това число на LINNC (The Interventional NeuroRadiology and NeuroSurgery community) през 2017.

Тази година д-р Сираков е избран за председател на Българското дружество по Интервенционално рентгенология. Специализирал е при водещи имена на европейската интервенционална рентгенология, като професор Петър Боснякович в Ниш, Сърбия, както и при доайена на интеревенционалната неврорентгенология проф. Жак Море в Париж.

От 2012 г. работи и развива ендоваскуларните невроинтервенции при лечението мозъчно-съдовите заболявания в България, като въвежда редица нови, най-съвременни техники и устройства. Автор е на над 30 статии в чуждестранни и български научни периодични списания.

 

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация