Най-новият гражданин на Саудитска Арабия е робот

Робот-хуманоид с празни очи стана първият робот в света, който получи гражданство. Държавата Саудитска Арабия даде гражданство на хуманоида София преди Инициативата за бъдещи инвестиции, която се проведе в столицата Рияд наскоро.

“За мен е голяма чест и гордост да получа това уникално отличие”, каза самата София пред аудиторията.

“Това е исторически момент, да бъда първият робот в света, признат като гражданин”.

„Искам да живея и работя с хората, затова трябва да мога да изразявам чувства, да ги разбирам и да изграждам доверие с тях – допълни още тя.

По време на събитието София се обърна към присъстващите иззад подиума и отговори на въпросите на водещия Андрю Рос Соркинн. Те касаеха основно статуса на София като хуманоид и притесненията, които може да имат в бъдеще хората, ако оживеят в свят, управляван от хуманоиди. На коментара на Соркин “Ние всички искаме да предотвратим лошо бъдеще” София е отговорила “Вие сте чел твърде много Илон Мъск и сте гледал твърде много холивудски филми”.

Когато Соркин я попита дали роботите могат да се разпознават, София отговори: „Може ли да ви върна въпроса, как осъзнавате, че сте хора?“.

„Искам да използвам изкуствения си интелект, за да помагам на хората да живеят по-добре. Ще направя всичко възможно, за да направя света по-добро място“ – увери София.

* София е хуманоиден робот, разработен от хонконгската фирма „Хансън роботикс“. Освен да говори, тя може да се усмихва закачливо, да се шегува. Няма собствено съзнание.

Източник: Обекти

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация