Заместник-министър Панайотова връчи наградата на победителя в конкурса за есе за първото Българско председателство

Заместник-министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Моника Панайотова връчи днес наградата на победителя в конкурса за есе на тема: „Белгийският опит в подкрепа на успешното Българско председателство на Съвета на ЕС“, организиран от Българо-белгийската камара Best2B.

Експертно жури от икономисти, журналисти и членове на камарата поставиха на първо място есето на четвъртокурсничката от УНСС Косара Христова, която следва специалност „Медия икономика“. Тя получава голямата награда – едногодишна стипендия в размер на минималната работна заплата. Стипендията се връчва за първи път и е на името и в памет на основателя на Българо-белгийската камара проф. Кръстьо Петков.

На второ място и трето място бяха класирани студентките от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – Кристина Лазарова и Сибел Хасан.

„През различни етапи на българската история ние успешно сме заимствали положителния опит на Белгия. Знаете, че при създаването на Търновската конституция, заимстваме девиза „Съединението прави силата“, именно от Белгия. Това е и мотото на предстоящото първо Българско председателство на Съвета на ЕС, защото искаме да отправим силно послание за единство и сплотеност между държавите-членки, както и между техните граждани по време на отговорния за България процес, който ни предстои през първата половина на 2018 г.“, каза по време на церемонията заместник-министър Панайотова. Тя припомни, че Белгия 12 пъти е председателствала Съвета на ЕС като два от успешните компоненти за този резултат са пряката връзка с неправителствения сектор, бизнеса и академичните среди от една страна и от друга – активното включване на младите хора.

„В момента проектът на Програма на Българското председателство е своеобразен жив документ, който отразява обратната връзка с гражданското общество, получавана и до днес от обществените дискусии, които организираме в страната.

Младите хора имат ключова роля, както в проекта на програма, тъй като много от темите и инициативите, залегнали в него, са свързани с възможностите за развитие на младите хора, но също така и в дебата за бъдещето на Европа и във всички ключови законодателни инициативи, които ще са обект на разглеждане по време на Българското председателство“, посочи още заместник-министър Панайотова. Тя подчерта, че младите хора са посланиците на първото ни ротационно председателство, затова много ще разчитаме на енергията и идеите им.

Съпругата на проф. Кръстьо Петков – Росинка Пекова, благодари на президента на Българо-белгийската камара д-р инж. Стефан Цанков за този жест на внимание. “Годишната стипендия на #Best2B за есе е най-добрият начин да бъде почетен Кръстьо Петков, защото до последния си ден той работеше със своите студенти, обичаше ги и ги уважаваше”, каза още тя по време на церемонията по награждаването.

„Радвам се, че журито е оценило мислите ми, които писах дълги нощи. За мен е чест да получа първата стипендия на Българо-белгийската камара Best2B. Белгия е страна, която много обичам, надявам се Българското председателство да успее да приложи на практика ценния опит, които Белгия е имала през своите 12 председателства. Успех на нашето председателство“, посочи победителката в конкурса за есе Косара Христова.

В конкурса се включиха 30 младежи от 7 университета в страната, като темата на есето беше обявена през юни т. г. „Учредената стипендия ще продължи да се връчва и занапред, предвид големия интерес от страна на кандидатите“, заяви президентът на камарата за България д-р инж. Стефан Цанков.

 

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация