МЕСЕЦ НА МЛАДИТЕ ХОРЕОГРАФИ НА БАЛЕТ „АРАБЕСК“ В ЮБИЛЕЙНИЯ СЕЗОН

НАГРАДЕНИ ПИЕСИ ОТ КОНКУРСА ЗА СЪВРЕМЕННА ХОРЕОГРАФИЯ НА ИМЕТОНА МАРГАРИТА АРНАУДОВА

Спектакълът, включен в месеца на младите хореографи на Балет „Арабеск“, е част от събитията, с които трупата отбелязва 50-годишния юбилей от създаването си. „Арабеск“ винаги е  подкрепял развитието на младите български хореографи и  е предоставял възможност за израстването им като професионалисти в областта на съвременния танц. Затова в тази програма е поставен акцент върху една от практиките на Балет „Арабеск“ –  да бъде открита сцена за млади хореографи, за среща на творци от различни изкуства в интердисциплинарни проекти на сцената и с участието на Балет „Арабеск“ (например програмата „Танц атака“, Конкурса за съвременна хореография върху българска музика  за наградата на името на Маргарита Арнаудова и др.) В тази насока е направена и програмата на спектакъла, включваща имената на младите хореографи Асен Наков, Филип Миланов и Ангелина Гаврилова, които публиката ще види на 26-ти ноември на сцената на Музикалния театър от 17.00 ч.

 

Асен Наков е безспорният фаворит на публиката и журито на VІІІ конкурс за съвременна хореография и носител на наградата на името на Маргарита Арнаудова за спектакъла си „Малки правила“ по музика на Румен Бояджиев – син. Идеята на творбата си Асен Наков е подчинил на мисълта на Петър Дънов: „Чистотата е първата врата, през която Животът влиза, светостта е втората врата, силата е третата врата, а Любовта – четвъртата и последна врата, през която Животът влиза. Животът влиза през четири врати, но същевременно излиза през същите врати.”

                                                                                                  

 Филип Миланов е носител на наградата на публиката и наградата на международното жури на ІХ международен конкурс за съвременна хореография за наградата на името на Маргарита Арнаудова за спектакъла “EXIT” по музика на Добринка Табакова. Същата година творбата му е отличена с наградата „ИКАР“ на СБА в България. „Exit” разглежда желанието на индивида за бягство от социалната цензура и забрани.

Желаем да разграничим себе си от останалите, а способни ли сме да се отделим?

Всеки от нас е извършвал своите частични бягства, но има ли изход към пълната свобода?

 Конкурсът “Маргарита Арнаудова”, учреден от доц. Калина Богоева през 1996 г., има своята традиция и е утвърдил цяло поколение млади български хореографи, които днес са лицето на съвременната българска хореография – Боряна Сечанова, понастоящем директор на трупата, Мила Искренова, Антония Докева, Олеся Пантикина, Росен Михайлов, Галина Борисова, Петя Стойкова, Иво Димчев, Станислав Генадиев и Виолета Витанова от Кинестетик Прожект и др., към които прибавяме и имената на Асен Наков и Филип Миланов.

В програмата на вечерта са включени и два емоционално въздействащи дуета  на Ангелина Гаврилова и отново на Филип Миланов.

„Пътят ми с теб“

Хореография – Ангелина Гаврилова

Участват: Елизабет Якимова и Петя Колева

 

Ще вървим заедно до края, който ще ни настигне във време, различно за мен и за теб

 „Задъхан дует, търсене на опори, оглеждане в себе си, самота, отчуждение, но и приласкаване, интимно признание за необходимостта от близост, достигащо до кулминации, особено красиво изпълнено от все по-налагащата се с техническа прецизност и непосредствена артистичност Петя Колева и особено подходящата й партньорка Елизабет Якимова. Двете тела са сякаш една същност в дълбок конфликт със самата себе си, тъй като себепознанието се постига с цената на страдание и отчуждение…“

Петър Пламенов                                                                                                                                  

Освен че е от най-запомнящите се танцьорки с ярко, нетипично, дръзко артистично присъствие, Ангелина Гаврилова сега представя своя пореден хореографски опит. Тя вече има награда за хореография от Националния конкурс на името на „Анастас Петров“, Добрич 2015, и награда за хореография от Международния конкурс „Малки звезди“ на фондация „Калина Богоева“, а така също е и хореограф в нашумелия напоследък спектакъл „Калигула“ на Народен театър..

 

 „Късна история“

Хореография – Филип Миланов

Участват: Валери Миленков и Мария Касабова

 

Когато сме толкова различни…

 „…Филип Миланов в „Късна история” преобръща идеята за силата в любовната близост. Въздействащо е изпълнението на Валери Миленков и Мария Касабова. … Взаимодействието не е просто любовно сливане, но и спор, противоборство, изява на власт и „нежно насилие”… Любовта-сблъсък и съперничество изважда нещо атавистично и у двамата – превръща мъжа в беззащитно дете, а жената – във вменяваща вина богиня. Любовта вече не продължава живота, а го руши,  изчерпва, изтощава…“.

                                                                                                                      Петър Пламенов

 

 

 

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация