Здравни министри против Истанбулската конвенция

Всички са против насилието, но страстите около т.нар. трети пол кипят

Мощна вълна от коментари се отприщи заради Истанбулската конвенция, която правителството ще предложи за ратифициране на Народното събрание. В страстите около т.нар. трети пол се включиха и двама бивши здравни министри – д-р Петър Москов и д-р Таня Андреева.

„Наистина ли не разбирате, че отваряте вратата на узаконената лудост“, написа  Москов в профила си във Фейсбук, определяйки себе си като противник на конвенцията на фундаментално ниво. Ексминистърът е категорично против ратифицирането й. Причислявайки се към групата на противниците на документа, наречени  „невежи, неразбиращи и лъжци“, той е убеден, че  „Полът е норма, а не е наименование за различни медицински или социални отклонения. Не е и модерна ролева игра и извратено забавление, което да регламентирате нормативно“.

Вярвате ли убедено, че поведенческите отклонения на възрастните (което е техен избор и лично решение за живота им), трябва да бъдат наложени като образователна норма на децата?, пита Москов, който апелира да се спре с пропагандата и да се върнем към нормалността. „Освен моралните измерения на решението, то ще има и стратегически политически последствия, защото дава на антиевропейската пропагандна машина аргументи срещу които няма разумни доводи. Това е политически безотговорно!“, категоричен е д-р Петър Москов.

Бившият здравен министър д-р Таня Андреева също коментира темата. „В света има два пола – мъжки и женски, които определят поведенческите ни реакции. Ако отнесем всичко до биологията, всичко друго извън това е течение на нови помисли. На едни хора им е хрумнало, че човек не е само физика. Те са въвели още един термин – психологически пол”, заяви акушер-гинекологът д-р Андреева. По думите й се търси начин да се отворят врати за нещо друго, което различни кръгове искат да реализират. „Превенцията на насилието над жените трябва да е национална политика, но да не объркваме ценностите. Светът съществува, благодарение на ясните ценности, върху които е стъпил. Това не изключва всеки един от нас да живее както пожелае, да има отношения с когото пожелае. Но нека не бъдат въвеждани нови правила, по които хората да живеят против природата”, призова д-р Андреева.

Настоящият здравен министър Кирил Ананиев също е против ратифицирането на Истанбулската конвенция и е гласувал срещу документа на правителственото заседание. До момента обаче той не е правил изявление по темата.

Обединените патриоти реагираха гневно и остро на искането за ратификация на документа, твърдейки, че той е напълно излишен. Конвенцията не е ратифицирана от редица държави в Европейския съюз именно заради двусмислието в текста и съдържанието, мотивират се те. Патриотите смятат, че Истанбулската конвенция се опитва да мине под лозунга „за борба срещу насилието на жени и деца“, което е трябва да бъде преследвано и наказвано строго, но със законодателство, не с документ.

Въпреки гневната им реакция, МС прие закон за ратификацията на документа и ще го депозира за гласуване в Парламента, като обясни, че конвенцията е срещу домашното насилие и насилието от всякакъв вид срещу жени и момичета. Ратификацията няма да доведе до промяна в конституцията, нито ще доведе до задължение за България за въвеждане на еднополови бракове, заявяват от кабинета и се позовават на анализ на юристи. Въпреки това против гласуваха Валери Симеонов, Красимир Каракачанов /МО/, Владислав Горанов /МФ/, Нено Димов /МОСВ/, Емил Караниколов /МИ/, Ивайло Московски /МТ/, Кирил Ананиев /МЗ/, Красимир Вълчев /МОН/.

От БСП също се обявиха против конвенцията. От Столетницата обясниха, че няма как да приемат текстове от Истанбулската конвенция, които задължават „страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете“. БСП негодува и срещу термини като „социален пол“ и „включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като нестеротипни роли на  пола“.

От „Воля” са категорично против определянето на пола като социална роля, но подкрепят засилването на борба с насилието над жени и деца.

Депутатите на ДПС засега са пасивни по темата в социалните мрежи.

И СДС се противопостави на решението за ратифициране на Истанбулската конвенция, макар да подкрепя мерките за защита на децата и жените от насилие. Десните призовават парламента да ратифицира конвенцията, но без спорните й текстове. В позиция на „Раковски“ 134 се казва: „Ние не можем да премълчим опасността да бъдат поставени под съмнение традиционните ценности на българското общество за сметка на сляпо приемане на документ, където се казва, че пол означава „социално изградени роли“, въвежда се понятието „социален пол“ и се предвижда децата ни да изучават в училище „нестереотипни роли на пола“. СДС дори призова да заяви позиция и Българската православна църква.

Омбудсманът Мая Манолова подкрепя ратификацията.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също е ЗА.

Неправителствени организации призоваха правителството да поеме отговорност за ратификация на Истанбулската конвенция – най-късно до началото на юни. Те настояват пред настоящия кабинет и общините да сътрудничат активно за откриване на повече Кризисни центрове за лица, преживели насилие, в съответствие със стандартите на Съвета на Европа.

Неправителствената Фондация П.У.Л.С. в Перник твърди, че Истанбулската конвенция не оставя никакво съмнение: не може да има истинско равенство между жените и мъжете, ако жените изпитват насилие, основано на пола и това е в големи мащаби и държавните агенции и институции си затварят очите. Това е труден за осъзнаване проблем, интерпретиран погрешно, водещ до манипулации заради емоционалната незрялост на обществото.

Част от българите обаче смятат, че конвенцията е за отвличане на вниманието от същинските проблеми.

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация