ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ ОБРАЗОВА МЛАДИ ФЕНОВЕ

Инициативата ще тече от 29 януари до 6 март 2018

„Европейско кино за учащи” е инициатива на Арт Фест и Дома на киното, която се реализира с подкрепата на Програма „КУЛТУРА” на Столична община и ИА „Национален Филмов Център” и с информационното сътрудничество на Министерство на образованието и науката.

 

Основни лектори на инициативата, с която продължава традицията за образоване на младите кинофенове, са киноведът и директор на БНФ Антония Ковачева и изтъкнатият български режисьор и преподавател проф. Георги Дюлгеров.

 

В продължение на идеята за филми, които се представят пред аудитория в квартали, в които няма възможност за специални срещи с некомерсиални филми, на 9 февруари и 2 март са предвидени прожекции в 77 основно училище в квартал Филиповци, като идеята е организаторите да стигнат до младата публика със спортни „изкушения“ – филми, посветени на легендарните Пеле и Христо Стоичков.
С този футболен акцент те ще напомнят на всички киномани, че специалната тема на 22-рия София Филм Фест в годината на София – европейска столица на спорта, са именно спортните филми. Така че кинаманите може да очакват изненади във фестивалната програма.

 

Още един важен детайл в мозайката на филмовата история е фактът, че през 2018 година се отбелязват 50 години от събитията, разбунтували политическите и творчески духове на Европа през 1968 година. В програмата „Европейско кино за учащи“ е планирано представянето на два филма, които предлагат различен ракурс към годината на новите търсения и стремежа към свобода – на духа и художествената мисъл. Единият е емблематичната творба на Методи Андонов „БЯЛАТА СТАЯ“ с участието на легендата на българското кино – Апостол Карамитев, а другият филм е „СПОМЕН ЗА СТРАХА“ на Иван Павлов.

 

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация