СЛЕД ПРОБИВА НА LA LA LAND, ЦЕЛИЯТ СВЯТ СТАВА МЮЗИКЪЛ

Стивън Спилбърг прави римейк на „Уестсайдска история” с латино актьори

Стивън Спилбърг преобразява един от най-обичаните музикални филми „Уестсайдска история”  и поверява главните роли на латино таланти.

Оригиналната филмова версия на мюзикъла на Ленард Бърнстейн от 1959 – Шекспировата „Ромео и Жулиета”, възродена в света на воюващите банди в Ню Йорк от режисьорите Джеръм Робинс и Робърт Уайз по сценарий на Ърнест Лемън, излезе на екран през 1961.

Филмът спечели 10 „Оскара” от 11 номинации и грабна вниманието на цяло поколение на прага на огромна обществена промяна.

2018-та е годината на Ленард Бърнстейн. На 25 август 2018 година световната музикална общественост ще чества 100-годишнината от рождението на големия американски композитор, диригент и педагог.

„Уестсайдска история” ще е първият мюзикъл в творчеството на 71-годишния Спилбърг. Той се заема с него на фона на ренесанс на този жанр в американското кино.

Миналогодишните „Красавицата и Звяра” и The Greatest Showman on Earth, както и „Ла Ла ланд” през 2016 влязоха в аналите на 10-те най-касови музикални филми в историята на Северноамериканското кино.

За своята версия Спилбърг работи заедно с драматурга Тони Къшнър, който и преди е сътрудничил на режисьора милиардер и три пъти носител на „Оскар” в „Линкълн” („Lincoln“, 2012) и „Мюнхен” („Munich“, 2005).

За кастинга отговаря Синди Тоулън, който ще избира измежду актьори на възраст 15–25 години за главните роли на Тони, Мария, Анита и Бернардо. Кандидатите трябва да могат и да пеят, а танцовият опит е предимство.

В обявата за кастинга се уточнява, че Мария, Анита и Бернардо са латино герои.

В първия филм пуерториканката Мария беше изиграна от актрисата Натали Ууд, а Бернардо – от Джордж Чакирис – син на гръцки имигранти, който получи „Оскар” за поддържаща роля.

Пуерториканката Рита Морено се превъплъти в образа на Рита Морено и също спечели „Оскар” за ролята си.

Действието в „Уестсайдска история” се развива на площад „Линкълн“ в Манхатън в горен Уестсайд, където воюват бандите на „Шаркс” („Акулите”) и „Джетс” (Ракетите”).

Днес най-известната сграда в квартала е Линкълн сентър – най-престижната сцена за изпълнителски изкуства в Америка, където Метрополитън опера отваря врати през 1966-та. Сега апартаментите тук струват милиони долари, уточняват БГНЕС и АФП.

Ленард Бърнтсейн

Кадър от „Уестсайдска история“ /1961 г./

 

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация