ЧЕТИРИНАДЕСЕТИ ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА „БОРИС ХРИСТОВ“ 

Фестивалът ще се проведе между 18 май и 12 юли

ЧЕТИРИНАДЕСЕТИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА „БОРИС ХРИСТОВ“ на първо място отдава почит към големия оперен артист. В архивни кадри с коронни роли, както и чрез представянето на филма „Върховете не остават скрити“ на Невена Коралова. В него публиката ще види Борис Христов в софийския му дом в разговор с диригента и партньор на сцената Асен Найденов, ще се вслуша в словото на неговия биограф проф. Атанас Божков.

ПО ТРАДИЦИЯ тържественото откриване на фестивала е на 18 май – ден на рождението на Борис Христов (1914 г.). Входът за този първи ден от празника, е с живо цвете за градината на дома.

АКЦЕНТ ВЪВ ФЕСТИВАЛА са участията на изпълнители, които съчетават дарбата си на интерпретатори с умението и търпението на педагози. Йордан Рибаров в програма с широк диапазон – от Й. С. Бах до Пиацола  е включен във фестивалната програма и като солист, и като камерен изпълнител. В специална изява той представя и многобройните си ученици – китаристи.

Роберта Мателли –  оперна изпълнителка и педагог представя своите възпитаници по вокална интерпретация и актьорско майсторство; проф. Милена Моллова ще представи резултатите от заниманията с младите пианисти, които усвояват изкуството на пианиста-акомпанятор.

Мариана Цветкова – солистка на Националната опера и балет заедно с Владимир Маринов и млади вокални изпълнители осъществява своя проект „Франк Синатра V/S Операта“. Едно състезание – игра между стилове и авторски почерци от различни времена,  е увлекателната форма за представяне на предпочитанията и различните творчески натюрели и поколения.

Европейската нощ на музеите изцяло е във властта на най-младите таланти – вокални изпълнители и инструменталисти от Нов български университет по традиция са поканени да осъществяват своя концертен маратон.

Пристрастието към бароковата, ренесансовата и съвременната музика обединяват в съдружия камерните ансамбли „Музика антика“ на Христо Маринов и ансамбълът на Димитър Маринкев. Певицата Юлия Миланова и проф. Богдана Попова представят в програма с песни и романси „неоперния“ Верди.

Освен почит към Борис Христов, фестивалът прави поклон и към върхове в изпълнителското изкуство и педагогическа всеотдайност. Концертът на австралийския тенор Майкъл Смууд  е поклон пред Надя Афеян, а концертът „Парчета от една разпиляна мозайка“ е посветен на Ирина Щиглич – акомпанятор на Борис Христов, пианистка и педагожка, една истински енциклопедична личност.

С филмовата програма „Джузепе Верди – Реквием“ фестивалът отбелязва 25-годишнината от кончината на Борис Христов. Пред аудиторията в една вечер ще бъде представен видеозаписът на творбата на Верди с участието на Юлия Винер, Александрина Милчева, Любомир Бодуров и Борис Христов от Копенхаген, но преди това зрителят ще се потопи в работната атмосфера на репетициите на големите изпълнители.

„Далеко от очите“ е концерт на мецосопраното Александра Коцевска и пианиста Глигор Гелебешев – гости от Република Македония, които в контекста на една романтична програма представят и свои родни съвременни автори.

В синхрон с идеите на фестивала са участията на двама млади художници: Ивон Кючукова със своята графична изложба „Равноденствие“ и Борис Симеонов с поредицата „Рисувам музика“, родена от наблюденията и вълненията му в концертната зала и зад кулисите на музикалното изкуство. И двете изложби са в съчетание на концертни програми.

В рамките на фестивала е и финалът на Театралната творческа работилница за педагози, чийто акцент в къщата на Борис Христов е актьорското майсторство на певеца, отношението му към сценичния костюм, към сценографията и към цялостната артистична изява.

След дълъг гастрол по света и в различни галерии на България изложбата с внушителните акварели и масло на художници от Китай, Канада и Япония изпълва Концертната зала и Арт-галерията на Музея „Борис Христов“. Нейните внушения са втъкани още в заглавието й: „Истинност, доброта, търпение“.

Фестивалът отделя подобаващо внимание и на най-малките изпълнители: с концерта „Хоризонти“ пианистката Яна Мезеклиева – ученичка на Доротея Димитрова, представя палитра от творби на Й. С. Бах, Карен Танака, Моцарт, Рахманинов и Юрума. А младите пианисти под ръководството на Албена Станчева представят широк спектър от клавирни пристрастия – от предкласиката, класиката и романтизма до автори като Гершуин, Нино Рота, Оскар Питърсън, Карлос Гардел.

 

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация