Лео Варадкар: Свидетели сме на една тиха революция

В Ирландия бяха обявени първите официални резултати от референдума за абортите. 60 процента от участвалите в допитването са подкрепили прекратяването на забраната за прекъсване на бременността. Обявените по-рано прогнозни резултати показваха резултат с по-голяма разлика между привържениците и противниците на промяната.

Окончателните резултати от референдума ще бъдат обявени по-късно, но вече няма съмнение, че ирландците са гласували за отмяна на т.нар. Осма поправка в Конституцията, която на практика забранява абортите.

Висока активност от 65%, около 68 на сто са гласували за озаконяване на прекъсването на бремеността.

„Това, което виждаме днес, е победата на тихата революция, която се налага в страната в последните 10 или 20 години“, заяви пред ирландското обществено радио Ар Ти И примерът на Ирландия Лео Варадкар, който беше на страната на кампанията за премахване на поправката в конституцията.

„Обществото се произнесе –  нуждаем се от една модерна конституция за една модерна страна“, подчерта Варадкар, след обявените от екзитполовете първи резултати от общественото допитване за абортите:
„Ако трябва да съм честен, този референдум показа доста неща. Едно от тях е, че доста смели жени и мъже разказаха личните си истории и как Осмата поправка им е повлияла и то неблагоприятно. Мисля, че именно това – оповестяването на тези истории не само в последните седмици, последните месеци, но и през последните години –  повлия на рязката промяна в мнението на обществото ни“.

„Нацията ни не е разделена – ние сме обединени и готови да направим тази промяна, добави премиерът на Ирландия.

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация