Предстои най-дългото пълно лунно затъмнение от 100 години насам

Спътникът на Земята ще придобие тъмночервен цвят

Само след няколко месеца ще имаме възможност да видим най-дългото пълно лунно затъмнение за този век, през което спътникът на Земята ще придобие тъмночервен цвят, пише IFLSCience, цитиран от Обекти;.

Лунно затъмнение е астрономическо явление, при което видимият образ на Луната бива закрит напълно или частично от сянката на Земята. За да се случи, е необходимо Луната да навлезе в зоната от орбитата си, в която Земята скрива Слънцето за наблюдател от повърхността на Луната, тоест Слънцето, Земята и Луната да са почти на една линия (в този ред). От последното се вижда и, че за да се получи лунно затъмнение е необходимо Луната да е в пълнолуние.

И така, на 27 юли 2018 г. ще имаме възможност да видим пълно лунно затъмнение, което ще трае 1 час и 43 минути. Явлението ще започне в 20:13 часа българско време, когато земната сянка ще докосне Луната. Пълната фаза ще продължи от 22:30 на 27 юли до 01:14 часа на 28 юли.

Затъмнението ще бъде видимо от Африка, Близкия изток, Индия, Австралия и отделни части на Европа.

Това лунно затъмнение е толкова дълго, тъй като спътникът ще мине почти през центъра на сянката на Земята. Ако е покрайнините на сянката, то няма да трае толкова дълго. Ако е изцяло извън нея, то затъмнението ще е частично.

 

Източник: trafficnews.bg

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация