Как липсата на сън съсипва социалния ни живот

Всеки знае, че сънят е от ключово значение за физическото и психическото ни благосъстояние, но едно ново проучване твърди, че всъщност е важен и за социалния ни живот.

Според изследователи от Калифорнийския университет Бъркли, хората, лишени от сън, могат да страдат не само от торбички под очите. Те са по-склонни да се чувстват и по-самотни и по-антисоциални, отколкото хората, които са се наспали добре.

Изводите, публикувани в списание Nature, разкриват, че онези, които не са спали достатъчно, също изглеждат по-социално непривлекателни за другите, изостряйки съществуващите чувства на социална изолация.

Изследователите провеждат проучването чрез поредица от експерименти, използващи изображения от дейността на мозъка при различни ситуации, видеозаписи и стандартизирани мерки за самота.

Една част от участниците се лишават от сън, а на другите се предоставя възможността да поспят добре. И на двете групи се дава да гледат видеоклипове на непознати, които се приближават до тях. Ако участниците почувстват, че някой е стигнал твърде близо, имат възможност да натиснат бутон, за да спрат видеоклипа.

Авторите на изследването установяват, че хората, лишени от сън, имат силна социална отблъсквателна активност в мозъка по време на експеримента. Те реагират по начин, сходен на усещането, че някой навлиза в личното им пространство и че са в потенциално застрашаваща ситуация.

news.bg

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация