Защо надебеляваме с годините

Винаги са ни казвали (и приемаме за даденост), че от 40-годишна възраст нашият физически външен вид влиза в упадък, причинен от забавянето на нашия метаболизъм и срещу който можем да направим малко. За щастие експертите предлагат нови доказателства в различна посока.

Очевидно единствената причина, която ни кара да напълняваме през годините, е, че намаляваме нивото на физическата активност, пишат от Hola. Именно това е ключът, а не толкова броят на годинките, които трупаме. Така че от нас зависи да се отървем от нежеланите мазнинки.

Нашият метаболизъм – фалшивият виновник

Колкото и да искаме, не можем да променим метаболизма си, без значение какво правим за него. Той се определя от редица фактори като височина, пол и генетика, които когато се комбинират, ни дават метаболитната скорост на почивка. Тоест, количеството енергия, което изгаряме само чрез осъществяване на жизнените ни функции.

Освен това изглежда, че телата ни навлизат в три други фази, които определят изгарянето на калориите.

Първата фаза е свързана с приема на храни, които произвеждат топлинен ефект в организма ни, като например кафе, чай или определени пикантни храни. И е вярно, че те могат да увеличат метаболитния процес, но не достатъчно, за да се превърнат в очевидна загуба на тегло.

Ключът е във физическата активност

В крайна сметка всички пътища водят до Рим, а що се отнася до това да не надебелеем, нашият Рим е физическата активност. Трябва максимално да увеличим ежедневните упражнения, независимо дали се изкачваме по стълбите, изпотяваме се в йога класа или се връщаме пеша от работа. Това предполага изразходване на енергия, наречено „разходи за физическа активност“, което е и втората фаза от трите, за която споменахме отгоре.

И третата, но не на последно място са калориите, които изгаряме, след като сме направили напрегнато физическо упражнение.

Последните две фази са наистина важни, когато става дума за промяна на теглото. Затова най-доброто, което можем да направим, за да изгорим излишните калории, е да увеличим нивото на физическа активност по всички възможни начини.

news.bg

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация