Защо се будим нощем

Нощното ставане до тоалетна, буденето без причина и невъзможността да заспиш след това са доста често срещани явления в днешно време.

Те са продиктувани най-вече от небалансирания и нездравословен начин на живот, който повечето от нас водят, но лесно могат да бъдат предотвратени.

Захарен стрес

Хапването на сладки храни след вечеря и преди лягане е любим грях дори на нас. Алкохолът, който е традиционна част от вечерята на не малко българи, също допринася за скок в нивата на кръвна захар.

Завишените нива обаче рязко спадат само няколко часа след като заспим и това вкарва тялото ни в стресов режим.

Ако често се будим потни или неспокойни, и заспиваме трудно след това, е добре напълно да елиминираме захарта и алкохола от вечерното си меню.

Обикновен стрес

Рядко си даваме сметка точно колко стресиращ е света, който ни заобикаля. По цял ден тялото ни е заклещено в отбранителен режим, а това повишава секрецията на стресови хормони.

Високите нива на стрес през деня са може би най-голямата причина за безсъние и неспокойни нощи, твърдят специалисти. Тъй като често мислим за работа или дори работим до късно вечер, тялото ни няма достатъчно време, за да се балансира и остава в стресов режим, дори когато легнем.

„Златните часове“

Идеята, че здравословният сън може да се случва във всеки часови диапазон, стига да е с продължителност от поне 8 часа, е напълно грешна.

Склонността ни да лягаме късно, просто защото не можем да се отлепим от Facebook, е изключително пагубна и води до накъсан и неспокоен сън.

„Златните часове“ за лягане са трите часа след залез слънце, които, разбира се, варират според сезона. Лягането малко след залез има доказан позитивен ефект върху качеството на съня и върху усещанията ни на следващия ден.

news.bg

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация