БЪЛГАРИН Е НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР СЦЕНАРИЙ И НАЙ-ДОБРА РЕЖИСУРА ЗА КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ В МАРБЕЯ

Христо Порязов беше отличен за филма “Това е твоето бебе“

На тържествена гала церемония на фестивала в Марбея, България бе отличена за филма „Това е твоето бебе“ на режисьора Христо Порязов. Режисьорът получи и стипендия за обучение по кино в един от най-престижните университети в Испания „Сан Мигел“, осигурена от фондацията за култура и образование „Acción social Fundación Mundo ciudad“, която беше главният организатор на събитието „Премиос Латино“. Миналата година филмът на Порязов взе и наградата за „Най-добър сценарий на късометражен филм“ в Косово на юбилейния фестивал „Богинята на трона“.

По време на церемонията по връчването на наградите, Христо Порязов благодари за вниманието към България и напомни, че се е вдъхновил да направи „Това е твоето бебе“ от истинска история, свързана с каузата за донорството и трансплантациите. Той благодари на всички, направи възможен този успех за България и поздрави Испания за това, че е на първо място по донорство и извършени трансплантации – пример за всички останали страни в ЕС. В този момент публиката изригна в аплодисменти. Събитието приключи след три часов спектакъл и с обща снимка със всички наградени.

Скоро българските зрители ще могат да гледат „Това е твоето бебе“ по БНТ по време на европейската донорската седмица в средата на октомври. В главните роли българската публика ще види: Ана Килиан (Барселона) в ролята на майката, дарила сърцето на сина си, Елиани Ередия (Доминиканска република) и 5 годишната Хулия Санчес от Мадрид в ролята на чернокожото дете, получило сърце от бяло момченце.

„Това е твоето бебе“ бе заснет и осъществен в Мадрид преди година и половина с изцяло чуждестранен екип от испанци, колумбийци и българи. Филмът изненада и получи и висока оценка от „бащата“ на донорската система в Испания, създадена през 1989 г. – светилото в медицината д-р Марти Маниялих, председател на Института по донорство и трансплантация в Испания, в специална прожекция в Медицинския факултет на университета в Барселона пред абсолвенти по медицина и в присъствието на водещи трансплантолози от Америка, Испания, Хонг Конг и други водещи държави. Проф. Франсис Делмонико – експерт по органна трансплантация и съветник към СЗО също гледа филма и лично поздрави режисьора.

В момента Порязов усилено подготвя снимките на новия си филм с работно заглавие „Защо аз?“, посветен на загиналите невинни хора по пътищата.

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация