НАЦИОНАЛНИЯТ ФИЛМОВ ЦЕНТЪР Е ДОМАКИН НА 152-РОТО ЗАСЕДАНИЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ФОНД ЗА ПОДКРЕПА НА КОПРОДУКЦИИ „ЕВРОИМАЖ“

Тази година СОФИЯ е домакин на 152-рото заседание на „Евроимаж“. То ще се проведе между 15 и 19 октомври 2018. Националният филмов център ще посрещне във България около 70 делегати от близо 40 страни членки на фонда, сред които Франция, Германия, Белгия, Русия и Турция.

Вече в България е изпълнителният директор на „Евроимаж“ Роберто Ола. Роберто Ола започва кариерата си от програма МЕДИА на Европейската комисия. От 2002 е в „Евроимаж“, а от 2008 е изпълнителен директор на фонда. Акцент в работата му е пълната интеграция на югоизточноевропейските държави към европейското аудиовизуално пространство.

В България ще пристигне и президентът на фонда Катрин Тротман. Г-жа Тротман е бивш министър на културата на Франция (1997-2000), бивш кмет на Страсбург, член на Френската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и активен депутат в Европейския парламент в продължение на 18 години. Благодарение на отличните си познания в аудио-визуалния сектор, тя е дългогодишен защитник на протекцията и промоцията на културното многообразие.

По време на заседанието на „Евроимаж“ традиционно се провеждат съвещания на работните групи „Промоция“, „Разпространение“, „Равнопоставеност на заетостта и заплащането в аудиовизуалната индустрия“ и „Киносалони“. Най-важната част от работата е концентрирана в заседанията на работната група за копродукции, която разглежда постъпилите проекти и определя кои от тях да бъдат предложени за финансиране.
Само за първата половина на 2018 г. четири български проекта са спечелили от „Евроимаж“ допълнително финансиране на стойност над 600 000 евро.

От 1993 г. досега чрез фонд „Евроимаж“ са подкрепени повече от 80 български мажоритарни и миноритарни копродукции.
Националния филмов център е домакин на фонда за трети път, като последното домакинство е било преди 18 години в Пловдив.

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация