Стивън Хокинг: Опитите с Хигс бозон застрашават Вселената

Стивън Хокинг

Британският физик Стивън Хокинг предупреди научната общност, че по-нататъшните опити с Хигс бозон могат да доведат до вселенска катастрофа. „Божествената частица” е способна да предизвика изчезване на времето и пространството, смята ученият, цитиран от NBC News.

„Хигс бозон има много опасен потенциал: ако влезе в състояние на повишена нестабилност, той може да доведе до разпад на вакуума”, казва Хокинг в предисловието на книгата „Starmus: 50 години от първия полет на човек в космоса”, която ще излезе през октомври.

На сегашния етап на развитие на науката и технологиите обаче подобна опасност не съществува. За да влезе Хигс бозон в нестабилно състояние, способно да разруши равновесието, възникнало при образуване на Вселената, е необходимо огромно количество енергия – около 100 милиарда гигаeлектронволта, според изчисленията на Хокинг. За целта ще е необходим ускорител, който превишава размерите на Земята.

Хигс бозон

Теорията на Стивън Хокинг се основава на предположението, че съществуват два вида вакуум с различни количества енергия – лъжовен и истински. Нашата Вселена се намира в лъжовния вакуум, смята британският физик. Нестабилното състояние на бозона може да доведе до нарушаване на равновесието и мигновен преход на Вселената в друго физическо състояние.

Хокинг не е единственият учен, който предупреждава за подобна опасност. И други велики умове поддържат теорията, че Хигс бозон може да доведе до край на света – квантовата флуктуация на вакуума създава „балон”, който се разширява в пространството и „изтрива” Вселената.

„Това може да се случи след 10-100 години, така че не бързайте да продавате къщата си и не спирайте да плащате данъци”, заяви физикът Джозеф Ликен на лекция в института, носещ неговото име. От друга страна, балонът вече може да е възникнал и да не знаем за това, тъй като процесът се развива със скоростта на светлината и предупреждение няма да има.

Източник: technews.bg

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация