КОНФЛИКТИ на фокус на фестивал „ФотоФабрика“

КОНФЛИКТИ

Изложби, фотомаратон, лекции, дискусии, кинопрожекции

Фокусът на третия фестивал „ФотоФабрика“ са конфликтите.

Конфликтът като сблъсък на идеи, емоции, поколения, култури, държави; конфликтът като противоборство между мъжкото и женското начало, между човека и природата, между материалния и духовния свят. Конфликтът като изпитание за човешкото достойнство.

Тазгодишното издание на фестивала започва на 1 септември 2016 г., с откриването на първата изложбата в България на Пепа Христова (Клетвени девици) в Националната галерия и с експонирането на Моста на влюбените до НДК на селектирани от Фотофабрика кадри от световните агенциите Ройтерс и Гети имиджис, обединени от централната тема Конфликти.

Програмата на фестивала включва: изложби в открити градски пространства – Моста на влюбените до НДК, оградите на три столични училища (Националното музикално училище „Любомир Пипков“,20-то ОУ „Тодор Минков”, 120 ОУ „Г. С. Раковски”)  в залите на – Националната галерия, Чешкия център, “Малките 5”(едно ново експозиционно пространство), УниКредит Студио; лекции; дискусии; работни ателиета; срещи – разговори с артистите и кинопрожекции (Кинофабрика 2) в Одеон, Френския институт и Чешкия център.

ИЗЛОЖБИ:

•       КЛЕТВЕНИ ДЕВИЦИ/ SWORN VIRGINS –  Албания 2008 – 2012 г.

Пепа Христова – Национална галерия, пл. „Княз Александър I“  1

от 01.09 до 25.09.2016

Пресконференция и тур за журналисти в присъствието на авторката – 

1 септември (четвъртък), в 11.00 ч.

Откриване: 1 септември (четвъртък), 18.00 ч.

Първата изложба на Пепа Христова в България показва онази неизследвана част от Европа, където говорят, че планините са „прокълнати“ от Дявола, вендетата е изконно право, а жените могат да станат мъже, при условие че се обрекат на вечна девственост.

  • КОНФЛИКТИ – РОЙТЕРС, ГЕТИ ИМИДЖИС/ Reuters, Getty Images

Изложби в откритото градско пространство

01.09 – 14.09.2016

Мост на влюбените(НДК)

15.09 –15.10.2016

Национално музикално училище „Л. Пипков“(община Оборище, ул. „Оборище“ 17)

15.09 –30.09.2016

20-то ОУ „Тодор Митов“(община Триадица, оградата на бул. „Ген. Скобелев”)

15.09 –30.09.2016

120-то ОУ “Г.С.Раковски” (община Лозенец, пл. “Папа Йоан Павел II” 7)

  • ЧЕТИРИ СЕРИИ – ЪРВИН ОЛАФ

08.09 – 19.10.2016 – Национална галерия, пл. „Княз Александър I“  1

Откриване: 8 септември (четвъртък), 18.00 ч.;

„Мъка“, „Черни“, „Здрач“, „Изгрев“ (Grief, Blacks, Dusk, Dawn). Четири от най-емоционално въздействащите фотографски серии на Ървин Олаф разказват за състояниято между болезненото страдание и опита за запазваване на достойнство, за светлото и тъмното като нюанси на човешкото, за здрача и изгрева, когато духът е най-чуплив.

На 18 октомври Ървин Олаф ще бъде специален гост на Mtel Media Masters 2016.

  • ФОТОМАРАТОН – първият голям фотомаратон в София ще се състои на 10 септември 2016 г. Начало 10.00. Сборен пункт – One More Кино. Фотомаратонът е фотографско състезание, в което участниците трябва да направят серия от фотографии по предварително зададени теми в определен период от време.Наградите на международното жури ще бъдат обявени същия ден, на същото място в 20.00 ч.
  • ГРАДИНАТА/ THE GARDEN – ВЕСЕЛИНА НИКОЛАЕВА

Откриване:  17 септември (събота), 18.00 ч., в присъствието на авторката

17.09 – 25.09.2016 – Малките 5, ул.„Хан Крум“ 3

Тази изложба инсталация е като неудобен разговор замаргиналнияживот в еднациганскамахала, където идеалът срещареалността, културатасрещакултурата и желаниетосреща неизвестното. Веселина Николаева – първата жена, удостоена с наградата „Сребърнакамера“ на Canon.  Поделя времето си между Холандия и България.  В рамките на събитието е предвидена и творческа работилница.

  • 1/320 ОТ СЕКУНДАТА – СТОЯН НЕНОВ

Откриване: 20 септември (вторник), 18.30 ч., в присъствието на автора

20.09 – 06.10.2016  – Чешки център

Фоторепортерът на Reuters е първият българин носител наградата „Пулицър“. Отличен е заедно с колегите си от фотоотдела на агенцията за работата им по отразяването на драмата на стотиците хиляди имигранти, пристигащи в Европа, загубвайки всичко, понякога дори и собствения си живот.

ПРОЖЕКЦИИ  И ЛЕКЦИИ:

  • ЕДНА ЖЕНА ВЪВ ВОЙНАТА – КРИСТИН СПЕНГЛЕР

лекция; видео прожекция

26.09.2016, 18.30 ч., Френски културен институт

вход: свободен

Кристин Спенглер е гост на фестивала. Родена през 1945-а във Франция, тя открива призванието си на 23 години в Чад, докато пътува с брат си. Тогава попадат на група бунтовници, стрелящи срещу френски хеликоптери, и Кристин поискала да снима особената сцена, а брат й, който бил моден фотограф, просто й подал фотоапарата, превърнал се в част от нея от този момент насетне. Днес повече от 40 години по-късно тя е една от малкото известни жени военни фотографи.

  • КИНОФАБРИКА 2 – КИНОТО СНИМА СНИМКИ

документални филми, посветени на фотографията

03.10 – 21.10.2016

локации: кино Одеон, Чешки център, Френски институт

Със специалното участие на Ян Артюс Бертран, Гилад Барам и Патрик Казал.

Повече информация за програмата и гостите:

fotofabrika.org/bg; www.facebook.com/festivalfotofabrika

Фестивалът е част от календара на културните събития на Столична община за 2016 г. и подкрепя кандидатурата на София за Европейски месец на фотографията.

Организира го Фондация “Фотофабрика”. Провежда се съвместно с Френския институт в България и с подкрепата на: Столична община, Столична програма „Култура“, УниКредит Булбанк, Мtel Media Masters.

Партньори: Reuters, Getty Images, Национална галерия, Министерство на културата, Национален фонд култура – програми „Публики“ и „Мобилност“, Чешки център, sofiabitingdocs, Гьоте-институт, Национално музикално училище „Любомир Пипков“ и столичните общини „Триадица” и “Лозенец”.

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация