Честват юбилей на Гюзелев

В Софийската опера, където Никола Гюзелев дебютира в „Турандот” с малката роля на Тимур на 27 юни 1961-а, ще отбележат годишнината от рождението му с операта „Дон Карлос” на Верди.

Режисьорът Олег Ковачев снима документален филм за Никола Гюзелев. В него с помощта на близките на големия оперен певец ще разкаже за най-важните събития в живота му на сцената и извън нея. Продуценти са „Адриа Филм”, „Гала Филм” от България заедно с Associazione Artemidia и Mediterranea Productions Italia. Премиерните прожекции ще са в НДК, предвижда се излъчване по БНТ и разпространение в Италия.

На 17 август се навършиха 80 години от рождението на Маестрото, чийто глас десетилетия разнасяше славата на България. Юбилеят ще бъде ознаменуван през идния сезон със серия прояви, съобщиха за „Площад Славейков” от Министерството на културата.

Първата е след броени дни – на 26 август в комплекса „Русалка” по време на Музикалната академия и фестивал „Русалка”. Следващата спирка е Павликени – родният град на баса, където на 16 септември в Летния театър ще има концерт. Три дни по-късно и Сливен ще му отдаде почит с изява на певци и местния симфоничен оркестър.

На 20 септември на тържество и концерт в БАН ще бъде учредена международната награда „Никола Гюзелев” и ще бъде показана изложба, посветена на човека, покорил най-престижните оперни сцени в света. Отличието ще се връчва на талантливи оперни певци и художници.

На 22 септември в Парма също ще си припомнят за личността и превъплъщенията му на събитие, организирано от Фондация „Никола Гюзелев”. Името на певеца ще се чуе отново и на честване в Рим на 3 ноември, както и в Страсбург между 15 и 18 ноември.

В Софийската опера, където Гюзелев дебютира в „Турандот” с малката роля на Тимур на 27 юни 1961-а, ще отбележат годишнината от рождението му с операта „Дон Карлос” на Верди.

В маратона от събития участва и НДК – на 2 декември там ще бъдат представени нови издания за певеца, чиито визитки остават партиите на Филип II в „Дон Карлос” на Верди, Пимен и Борис Годунов в едноименната опера на Мусоргски, Мефистофел във „Фауст” от Гуно, Галицки в „Княз Игор” на Бородин, Командора в „Дон Жуан” на Моцарт и много други. Пак в Двореца на културата, но на 13 декември, в рамките на Новогодишния музикален фестивал, публиката ще се събере за юбилеен концерт в чест на Никола Гюзелев.

Източник: ploshtadslaveikov.com

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация