КЛЕТВЕНИ ДЕВИЦИ – ПЪРВАТА ИЗЛОЖБА НА ПЕПА ХРИСТОВА В БЪЛГАРИЯ

Откриване: 1 септември (четвъртък), 18.00 ч., Национална галерия, пл. „княз Александър I” 1

Клетвените девици са: Дранде на 53 г., която избира да живее като мъж и да се грижи за своята майка, след смъртта на своя баща; Хакиe на 59 г., която е отгледана като момче веднага след раждането си, заради предсказание; Диана на 54 г., която започва да живее като мъж на 17 години …

Това са част от историите, които ще ни покаже фотографката Пепа Христова. Те са за онази неизследвана част от Европа, където говорят, че планините са „прокълнати“ от Дявола, вендетата е изконно право, а жените могат да станат мъже, при условие че се обрекат на вечна девственост. Точно там, в Северна Албания, от памтивека властва един закон: ако патриархът в рода умре, някоя от жените в семейството може да застане на негово място. Така бурнешите (burr – мъж, от албански) заживяват като синове, братя, чичовци, вуйчовци, глава на семейството, наследник на рода. Бивши жени, влезли в мъжката социална роля, забравили природата си и изградили всичко в живота си като мъже. Някои от тях дори не помнят, че някога са били жени.

Пепа Христова фотограф

Пепа Христова
Родената през 1977 г. в България фотографка е излагала свои творби в някои от най-големите артцентрове в Европа – Deichtorhallen в Хамбург, C/O в Берлин, NRW-Forum в Дюселдорф, Академията на изкуствата в Берлин, Bozar в Брюксел, и никога нейна изложба не е показвана у нас. До този момент. Тя е от фотографите изследователи и автори. В ръцете й обективът е най-силното средство за разказване на неразказвани, неподозирани и невъзможни понякога истории. Пленена е от онази част на Европа, която светът не познава много добре – Балканите, и най-вече от неимоверната красота и тайнственост на някои традиции, превърнали се в анахронизъм и останали да напомнят за друго време, друг свят и други ценности.

По същото време на моста на влюбените до НДК ще бъде показана и първата от поредицата изложби на открито с разтърсващи кадри по основната фестивална тема КОНФЛИКТИ, селектирани от куратора на фестивала – Фелия Барух сред огромното многообразие от фотографии  на световните агенции Ройтерс и Гети имиджис.

Фестивалът е част от календара на културните събития на Столична община за 2016 г. и подкрепя кандидатурата на София за Европейски месец на фотографията.

Организира го Фондация “Фотофабрика” заедно със софтуерната компания EVERMORE.. Провежда се съвместно с Френския институт в България и с подкрепата на: Столична община, Столична програма „Култура“ и УниКредит Булбанк.

Партньори: Reuters, Getty Images, Национална галерия, Министерство на културата, Национален фонд култура – програми „Публики“ и „Мобилност“, Чешки център, sofiabitingdocs, Гьоте-институт, Национално музикално училище „Любомир Пипков“ и столичните общини „Триадица” и “Лозенец”.

Споделете тази статия

Улицата

Улицата

0 коментара

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можеш да използваш следните тагове :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

О неразумни

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и вземате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали.

Допълнителна информация