Written by 6:27 pm Без цензура, навън, Улицата, Улицата каза

Умишлен палеж унищожи паметник на културата в Пловдив

палеж унищожи паметник на културата в Пловдив

С голяма доза сигурност може да се каже, че огромният пожар, унищожил четири бивши тютюневи складове в Пловдив, които са паметници на културата, е умишлен, съобщи вчера Medlapool.

Преди няколко месеца друг от тютюневите складове бе почти изцяло съборен – на ул. “Одрин” 8. Тогава се оказа, че собствениците са получили разрешение от Общината, въпреки че става дума за паметник на културата. Впоследствие Прокуратурата повдигна обвинения срещу собственика на склада и главния архитект на Пловдив.позволил разрушаването.

Първоначално пожарът, пламнал около 15 часа в събота, обхвана три от сградите, намиращи се в карето между улиците “Екзарх Йосиф”, “Иван Вазов”, “Капитан Андреев” и “Г.М. Димитров”, и до вечерта ги унищожи напълно.

Докато пожарникарите се бореха да потушат пламъците в трите склада, около 22 часа изненадващо пламна четвърти склад, който се намира през една улица от стихията.

Забелязани са били синкави пламъци, което предполага, че огънят е пламнал умишлено. Подобни пламъци не са характерни за горене на дървена конструкция, посочи говорителят на противопожарна служба Цвятко Дешев.

Вчера пожарът беше потушен напълно, но и четвъртата сграда паметник на културата е унищожена. Слабо засегната е била и пета сграда – отново тютюнев склад, но ремонтиран, в който в момента има фитнецентър.

Кметът на града Иван Тотев заяви, че собствениците на пострадалите сгради са били длъ: жни да ги обезопасят, заради което имало редица предписания от Общината. Складовете са на различни собственици и до вчера не беше ясно дали има постъпили искания в Общината за разрушаването им.

По думите на Тотев, никой няма представа къде се намират собствениците на четирите опожарени постройки.

Министърът на културата Вежди Рашидов е разпоредил на Главна дирекция “Инспекторат за опазване на културното наследство” да извърши спешна проверка намясто, съобщиха вчера от ведомството. В съобщението се посочва, че изгорелите тютюневи складове са част от групов паметник на културата, наречен “Уличен ансамбъл “Иван Вазов” – “Цанко Дюстабанов” (по имената на улиците, на които се намират). Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност.

След приключването на проверката Министерството на културата ще предприеме предвидените в закона мерки за установяване на възможностите за възстановяване на архитектурния ансамбъл. Складовете имат перфектно архитектурно заснемане, извършено още през 2008 г., уточниха от министерството.

Източник: mediamonitor.bg

(Visited 1 times, 1 visits today)
Етикети: Last modified: май 22, 2020
Close