Written by 3:05 pm Кой кой е, навън, новини

ТВ екранът остана без усмивката на Митко Цонев

Димитър Цонев

Журналисгът Димитър Цонев издъхна след десетдневна борба за живот в реанимацията на Военномедицинска академия вчера. Сърцето на потомствения телевизионер спря на рождения ден на сина му, който носи неговото име.
Сбогом, татение!
За нас ти винаги ще бъдеш най-прекрасният неповторим баща! На рождения ден на Митето (б.р.синът на журналиста ) ти му предаде щафетата… Никога няма да те предадем или разочароваме! Обичаме те! Сбогом! Това написа във Фейсбук дъщеря му Деси Цонева след кончината на баща си.
Съпругата му Мариана се сбогува с мъжа на живота си във фейсбук с музиката на Сергей Рахманинов и с прощалното: „Обичам те! Лек път!”… На стената си във фейсбук Мариана сложи черен квадрат с надписа: „Sic transit gloria mundi!” – „Така преминава световната слава”
Хиляди негови колеги, близки и почитатели поднесоха съболезнованията си към семейството и близките му в мрежата.
„Той беше човекът, когото обожавам – най-близкият ми човек след майка ми, баща ми и сестра ми. Найпозитивният, най-слънчевият…”, през сълзи сподели по телефона журналистката от БНТ Ирина Цонева, негова първа братовчедка. „Той е най-добрият ми приятел, най-любимият ми колега. Никога, никога, никога няма да мога да преживея, че мечтите ни бяха отнети по тоя жесток начин”, каза още Ирина. Журналистката разкри, че двамата са имали намерение да пишат общи мемоари, защото имат невероятни спомени заедно. Тя непрекъснато подсещала Митко за тази идея, за да не се забравят случките, свързани със семейството, всеки член от който е забележителен сам по себе си – бащата на журналиста актьорът Коста Цонев, чичото – писателят Васил Цонев, и майка му – телевизионната легенда Анахид Тачева… Братовчед й обаче все отлагал с думите:
Спокойно, Цонева, животът е пред нас! припомни си Ирина.
„Със своя професионализъм ще останеш една от емблемите на Българската национална телевизия! Нито ние, нито зрителите можем да забравим твоята усмивка!”, написаха колегите му на сайта на телевизията.
Известният тв водещ беше приет в болница по спешност вечерта на 14 август, след като получи хеморагичен инсулт в резултат на спукана аневризма в мозъчната артерия. 56-годишният Цонев се е почувствал зле със силни болки в главата и врата ден преди това на връщане от морето.
Наложило се дори на връщане да отстъпи волана на съпругата си Марияна.
Въпреки лапароскопската операция, с която бе отстранен едината от аневризмите на кръвоносен съд в мозъка, състоянието му не се подобри. Образната диагностика, която му е правена през няколко дни, показваше, че има и други аневризми, които обаче предвид тежкото му състояние не бе възможно да бъдат отстранени в момента. Цонев беше поддържан на апаратно дишане.
Органите на журналиста са поддържани с апарати, той получи и тежко белодробно усложнение. Засегната тежко е и централната му нервна система, не скри ден преди неговата смърт началникът на Военномедицинска академия ген.-майор проф. Николай Петров.
Телевизионните зрители свързват името на Димитър Цонев преди всичко с Българската национална телевизия. Той постъпва там през 1991 година, като преди това е работил в Международната редакция на София прес. Цонев бързо се налага като водещ и редактор на „По света и у нас” и на редица публицистични предавания. В последните години той водеше предаването „Още от деня”. В богатата си телевизионна кариера Димитър Цонев е работил и и в Би Ти Ви, където също беше водещ на публицистични и обзорни предавания През 2014 г. Цонев отново се завърна в БНТ.
Цонев има и кратка политическа кариера. От 2002 до 2005 г. той беше говорител на правителството на Симеон Сакскобургготски. След това пък за кратко време беше пиар на „БТК Груп”.
В биографията на Димитър Цонев освен изявите му на водещ влизат и 17 документални филма. Той беше любимец на детската публика в края на 60-те и началото на 70 -те години с незабравимото си участие в кинокласиката „Таралежите се раждат без бодли”. Там Цонев играеше ролята на добрия ученик Митко, който предизвикваше възхищение и завист сред връстниците си с умението да си мърда ушите.
Участвал е в още седем игрални филма, сред които е и друга кинокласика „Записки по българските въстания”.
Опелото и поклонението пред тленните останки на Димитър Цонев ще е от 15.30 часа в събота (27 август) в столичния храм „Св. Седмочисленици”. Близките му призоваха на погребението да не се носят цветя, а парите за тях да бъдат дарени на фондация на името на Димитър Цонев, която ще подпомага млади журналисти.
Редакцията на в. „Монитор” изказва най-дълбоки съболезнования на близките на Димитър Цонев.
Поклон пред паметта му!
ДРУГИТЕ ЗА НЕГО
Премиерът Бойко Борисов:
Светла му памет!
Премиерьт Бойко Борисов е поднесъл своите съболезнования към семейството на Димитър Цонев. Това заяви самият министър-председател на страницата си във фейсбук.
„С прискърбие научих, че днес ни е напуснал големият български журналист Димитър Цонев. Поднесох съболезнования към съпругата му и семейството. Светла му памет!”, написа министър -председателят.
Негово Величество Симеон Втори:
Бог да го прости
„Силно отдаден на професията си човек, който даваше всичко от себе си и по време на неговата длъжност като говорител на правителството ми. Искрено споделям болката на семейството му и изказвам своите съболезнования. Бог да го прости!”
Министърът на културата Вежди Рашидов:
Не мога да повярвам, че Митко го няма
Министърът на културата Вежди Рашидов изказа съболезнованията си на семейството и близките на отишлия си без време изтъкнат български журналист Димитър Цонев.
„Не мога да повярвам, че Митко го няма! Загубата е непрежалима! Смърпа ни отне в разцвета на силите му един прекрасен човек, талантлив журналист, достоен гражданин, ценител на изкуството, истински приятел,,, казва се в съболезнователния адрес на министър Рашидов.
С любов, талант и непримирима гражданска позиция Димитър Цонев следваше своя път и остави ярка диря в съвременната журналистика. Силното му екранно присъствие доказа по категоричен начин силата на телевизията в търсене на истината, подчертава Вежди Рашидов и споделя, че лично за него незабравими ще останат и жизнелюбието, добротата и заразителното чувство за хумор на Митко.
„Той ще ни липсва, много ще ни липсва! Дълбок поклон пред светлата му памет,,, завършва съболезнователното писмо до семейството на журналиста.
Цветелина Узунова, журналист, специалист поПР:
С него се работеше леко и в найнапрегнати моменти
Още не мога да повярвам. Толкова се молих да се пребори. Близо 10 години работихме като колеги в „По света и у нас”, още четири години бяхме екип в Министерския съвет. Запазихме приятелството си и след това. Винаги сме си помагали и сме се подкрепяли. С него се работеше леко, защото беше професионалист. Ще го запомня усмихнат, добронамерен, излъчващ сигурност и спокойствие дори и в най-напрегнати моменти. Ще ни липсва много.
Весела Петрова, журналист в БНТ:
Потресена съм от новината
Буквално съм потресена от тази новина. С Митко се познаваме от 1993 г., работили сме много заедно – аз като репортер, а той като водещ в „Новините” и „По света и у нас”. Той беше невероятен човек -добронамерен, сърдечен, с чувство захумор, никога агресивен или конфликтен. Беше в перфектни отношения с всичките си колеги.
Димитър Цонев – това е един голям професионалист: при него нямаше пропуск, явяваше се много подготвен в ефир. В същото време на екрана диалогът с него течеше леко, като приятелски разговор затова и зрителите му имаха доверие.
Затова не мога да проумея злостните коментари по негов адрес в някои форуми. Подобни хора нямат ли срам. нямат ли страх от Бога?!
Константин Каменаров, негов дългогодишен колега в БНТ:
За къде се разбърза, приятелю?
Митенце…!!! За къде се разбърза и ти, приятелю?! Пази отгоре всички, които те обичат!…а те са много!!! Сбогом, добро, усмихнато момче!

Източник: mediamonitor.bg

(Visited 6 times, 1 visits today)
Етикети: Last modified: май 22, 2020
Close