Written by 4:23 pm Кой кой е, навън

102-годишната Фео Мустакова пуши по 40 цигари на ден

Фео Мустакова

Първата българка, танцувала в парижките театри “Лидо” и “Фоли Бержер”, Фео Мустакова и на 102 успява да очарова всички с магнетичността си и изисканите си обноски, като с непринудена усмивка предположи, че дълголетието й е наследствена черта: “Никога не съм спазвала някакъв специален режим, пуша доста и винаги си нося по 2 кутии цигари в чантата, но понякога си забравям запалката”.

Фео Мустакова е родена на 14 юни 1909 г. в Солун. Има 60-годишна кариера. В края на 20-те години на миналия век дъщерята на генерал Мустаков заминава да учи балет в школата на Олга Преображенска в Париж. Талантът й е оценен веднага. Тя е първата българка, солистка във “Фоли Бержер” и “Лидо”. Работи с Фернандел, Жозефина Бекер, Шарл Боайе, танцува по големите сцени на Европа и Америка. В Париж българката е една от първите дами, която хвърчи с пълна скорост с автомобил по улиците. “Върнах се в края на лятото на 1939 г. и на следващия ден германците нахлуха в Полша. Прибрах се, защото тук бяха всичките ми роднини, а годеникът ми ме чакаше вече 10 години”, спомня си столетницата.

Фео Мустакова-3

С натрупания опит след завръщането си в България Фео Мустакова заема солидно място сред най-добрите балетни педагози. Създава частна школа, през която минават много от родните звезди, основава балета на Музикалния театър и поставя танците в 32 оперети и опери из цялата страна. Гастролирала е и в Софийската опера като солистка във “Фауст” и “Иван Сусанин”. От 1950 г. е балетмайстор, а от 1954 до 1960 г. – главен балетмайстор в Музикалния театър. И днес легендарната дама не спира да се интересува от съвременното танцово изкуство. “Уж балет, а после гледаш – аеробика, след малко акробатика, хвърлят се натам-насам”, разказва Мустакова.

Фео Мустакова

“Благодаря ви много за вниманието и за радостта, която ми създадохте – промълви Фео Мустакова. – Те ще ми стигнат до края на живота. Жалко, че не ми остава още много. Желая на всички ви живот и здраве. И не се измъчвайте, гледайте по-леко на всичко!”

Голямата любов на прочутата балерина е бразилец. Талантливата българка покорила сърцата на много мъже и в Париж, и в Лондон, където е играла, но в Рио де Жанейро тя изживява бурна и незабравима авантюра с Ернани Майер. Той е шеф на прочутото в цял свят казино “Копакабана”. Талантливата танцьорка и до днес си спомня за красивото минало. “Обичах флирта и той не ми липсваше. Но невинаги оставаше само флирт. Мъжете са нетърпеливи и искат бързо да си изяснят отношенията. Повечето от тези, които съм познавала, бяха честни и коректни”, разказва основателката на балета към Музикалния театър “Стефан Македонски”.

Източник: blitz.bg

(Visited 20 times, 1 visits today)
Етикети:, , , , , Last modified: май 22, 2020
Close