Written by 4:34 pm На живо, навън, Топ

Балет “Арабеск” идва на българска сцена в Музикалния театър

3_Carmen_collection_Roma

Балет “Арабеск” откри сезона на най-престижния театър в Рим Театър Аржентина с един от най-успешните си спектакли “Колекция Кармен”.

След блестящите отзиви в Рим,  на 17 септември, празника на София, трупата ще открие новия сезон.  На сцената на Музикален театър от 19.00 ч българската публика ще види  този прекрасен спектакъл.

Ето част от отзивите на  зрителите от театър Аржентина, доказателство и заслужена награда за таланта на трупата и високия стил на тяхното изкуство.

“Отдавна не бях виждала такова нещо – абсолютна тишина в салона по време на представлението, след което всички избухнаха в ръкопляскания. Освен че и аз съм щастлива и много горда, смятам, че балет „Арабеск“ направи един не само невероятен спектакъл, но и представи България в най-добрата й светлина.”

2-Carmen_collection_Roma

“Трудно мога да опиша вълнението и благодарността си от невероятния спектакъл, изумлението от страна на поканените от мен италианци за това, че имаме толкова добър авангарден спектакъл. Един от гостите ми е французин и той сравни това което е видял единствено с неща, които е виждал в родината си. Почувствах се толкова горда!”

“От френското посолство написаха: „Заслужавахте да откриете сезона на театър „Аржентина!“

Театър „Аржентина“  е  една от най-представителните театрални зали в Италия. Основан през 1732 г. той построен върху руините на античната римска Курия, а от 1964 г. е седалище на Театъра на град Рим.

5_Carmen_collection_Roma

 

В претъпканата зала 700 души бяха омагьосани от спектакъла. Препълненият театър събра много италиански артисти и любители на балетното изкуство, гости от над 48 чуждестранни посолства в Рим, български почитатели на изкуството.

 

Италианската преса не пести суперлативите за създателите и изпълнителите на този бляскав по тяхно мнение спектакъл –  хореографката Боряна Сечанова, композиторът Петър Дундаков, сценографката и художник на костюмите – Николина Костова-Богданова и експресивния чар на всички танцьори: Константина Ханджиева – в ролята на Кармен, Ангелина Гаврилова – Тя, Асен Наков- Той, Васил Дипчиков – Хосе, Стефан Вучев – Ескамилио, Теодора Стефанова  – Смъртта, Андрея Андонова, Виктория Петрова, марина Попова, Петя Колева, Стефка Табакова, Валери Миленков, Ервин Есен и Филип Миланов.

 

4_Carmen _collection_Roma

Благодарение на  Жана Яковлева, директор на Българския културен институт в Рим, Борислава Чакринова, на нашия посланик в Рим Марин Райков и всички съмишленици  бе  възможно това вълнуващо събитие във Вечния град да се превърне в празник на българската култура!

Спектакълът беше осъществен с подкрепата на Министерство на културата и МВнР на България и беше под патронажа на посолството ни в Рим.

(Visited 20 times, 1 visits today)
Етикети:, , Last modified: май 22, 2020
Close