Written by 5:18 pm новини, Събития

Какво ще видим на 34-я Фестивал на българския игрален филм “Златна роза”

12 пълнометражни и шест късометражни филма, осъществени с държавна подкрепа чрез Националния филмов център, представя конкурсната програма на 34-тия фестивал на българския игрален филм “Златна роза” във Варна, 19-25 септември.

Кои са пълнометражните заглавия – познати на публиката или премиери, – които се състезават за отличията, обрани миналата есен от “Каръци”?

“18” е вторият филм на Атанас Христосков след “Номер 1”, който взе голямата награда в 30-ото издание на “Златна роза”.

“Христо” е дебютният филм на Григор Лефтеров и разказва за бездомно момче, което прави всичко възможно да получи нормален живот.

“Слава” е вторият филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, чиито дебют “Урок” спечели множество награди и бе оценен от критиката като най-успешният нов български проект. Филмът имаше световна премиера в официалната селекция на международния филмов фестивал в Локарно.
“Безбог” на Ралица Петрова беше другият български филм в Локарно и спечели там голямата награда “Златен леопард”, както и приза за най-добра женска роля.

“Пеещите обувки” е дългоочакваният филм на Радослав Спасов, вдъхновен от живота на певицата Леа Иванова, който вече получи наградата на журито “Сребърен Георги” от Московския кинофестивал.
“Спомен за страха” на Иван Павлов е с Ивайло Христов в главната роля.

“Маймуна” (известен още като “Баща ми, майка ми, сестра ми”), следващият проект на Димитър Коцев-Шошо след “Лора от сутрин до вечер”, през март спечели наградата на публиката на София филм фест.

Silent movie (Ням филм) на Андрей Чертов е посветен на виртуозния джаз композитор и пианист Милчо Левиев. Лентата е опит за екранен джем сешън – музикален разказ на един джаз пианист, който ни връща към спомени за сбъднати и несбъднати мечти, за изгубени илюзии, за споделеното с приятели…

В конкурсната програма на фестивала се състезават и две копродукции:

“Лабиринти на любовта” (Русия, България) на режисьора Владимир Щерянов,

“Райската стая” (Холандия, Швеция, България) с Анжела Недялкова в главната женска роля, който бе и холандското предложение за чуждоезичния “Оскар”.
Този път за “Златна роза” се състезава и “На педя от земята” на Максим Генчев, след като миналата година неговият “Дякон Левски” не беше допуснат до конкурса.

Сега в информационната програма ще бъдат показани два независими пълнометражни филма: “Врагове” на Симеон Комсалов с продуцент Константин Буров, криминална драма за бивше ченге, което се опитва да спаси отвлечен бизнесмен, с участието и на певицата Мария Илиева, автор на песен към саундтрака, и “Моето сърце е октопод, или баща ми на брега на черното море” на Нено Белчев.

Късометражните филми, осъществени с държавна подкрепа, са дебютите “Бръмбазък” на Милен Ангелов, “Куче” на Владимир Петев и “Дрехи” на Веселин Бойдев плюс отличения на София филм фест “На червено” на Тома Вашаров, “Вълча сюита” на Стефан Тенев и “Преди да заспя” на Николай Тодоров.

Сред 30-ината независими късометражни филма публиката има възможност да види “Колко си хубав” на Христо Порязов, “Като захарен памук” на Яна Лекарска, “Къщата” на Яна Титова, експерименталните “Изяж ме” и “Снежното момиче” на Илина Перянова, “Среща със себе си” на Теа Петрова, “Сутрешно кафе” на художника Венцислав Занков, който дебютира като режисьор, и вече награждавания “Ани има рожден ден” на Кирил Тодоров с Ирмена Чичикова.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Етикети:, , , Last modified: септември 16, 2016
Close