Written by 5:19 pm новини, Топ

Спектакълът “ЧАКАЛНЯТА” на Балет Арабеск – контейнер за разбити илюзии и мечти

_MG_2976

„ЧАКАЛНЯТА“ – новият спектакъл на Балет „Арабеск“ може да видите на 29 септември на сцената на Музикален театър, 19.00 ч.
Музика – К.Сен Санс, М.Равел, И.Стравински, С.Прокофиев, А.Хачатурян
Идея, хореография и сценография – Росен Михайлов

Съвременното изкуство не разказва сюжети. То ги провокира.

Всеки от нас е натоварен с купища „лични” истории, като контейнер съдържащ какво ли не : мечти, събития, илюзии /разбити/, планове, цели и пр. и пр. Мисията на съвременния артист е да да отвори и проникне в този контейнер, да ни постави пред нашите лични сюжети, сценарии и „романи” и да ни ги разкаже, понякога ‘разказвайки ни играта”.

_MG_3020

Защото какво по-вълнуващо може да има от това, някой да е надникнал в душата ти, да е чул мислите ти, да е прочел надеждите и разочарованията ти и да ти ги поднася на блюдото на сцената, добре сготвени, и поръсени с чувство за деликатен хумор…?

Това е направил в новата си пиеса Росен Михайлов, озаглавена иносказателно „ Чакалнята”. Кой от нас не се е усещал като седящ в „Чакалнята” на живота (си) пътник, стоящ в очакване , ако не на Годо, то на собственото си щастие…
И докато чакаме и чакаме идва онова което се преструваме, че никой не очаква… Това, което винаги ни изненадва… И после… Чакаме да се срещнат и комбинират правилните гени за да се заченем.

_MG_3033

В стила на танцовия театър спектакълът ни поставя в ситуацията на принудителното чакане, в която човек общува с хора, не по свой избор и от това произлизат абсурдни комични ситуации. „ Чакалнята” е пиеса за „интимността” или по-точно за „изгубената интимност” . В настоящия населен с агресия свят, подобна визия покорява с деликатността си.

Росен Михайлов създава подчертано клаустрофобично пространство, в което протича действието на пиесата. То е ограничено в хипер личното измерение на вътрешния свят на героя, който всъщност е всеки един от нас и през чийто поглед протичат менящите се на сцената образи.

_MG_3239

Знакови и свръхизвестни музикални хитове на Стравински, Прокофиев, Хачатурян и пр. се съчетават плавно с хореография, която не ги отрича, но ги интерпретира по особено провокативен начин, който произтича от ясното усещане за реалността. Фаталното „днес” е преобърнало всичко – класическите хитове звучат различно в акустиката на съвременността. Оригиналните и изненадващи постановъчни решения и неочакваните съпоставки на тяло и пространство, на музика и образ, на образ и смисъл са силно провокативни и дори предизвикателни, без да напускат рамката на деликатността.

_MG_3102

Танцьорите от Арабеск се представят по различен , но неизменно талантлив начин в
„Чакалнята”. Хореографът е открил нови измерения на техния талант и експресивност, чрез една сложна стилистика.

Към танцьорите са отправени разнообразни изисквания, както в техническо така и в артистично отношение, с които не само се справят с лекота, но и се демонстрират в нова, провокативна светлина.

Спектакълът е реализиран с подкрепата на програма „Култура“ на Столична община.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Етикети:, , , , , , , Last modified: септември 20, 2016
Close