Written by 3:43 pm Кой кой е, навън, новини

Военната фотографка Кристин Спенглер гостува на фестивала Фотофабрика

Една жена във войната. Кристин Спенглер ще представи лекция и видео прожекция по време на фестивала Фотофабрика 2016

Една от малкото известни жени военни фотографи – Кристин Спенглер ще гостува в България, за да представи лекция и видео прожекция, по темата „Конфликти“ на тазгодишния фестивал Фотофабрика.

Кристин Спенглер ще разкаже за личния си опит на жена с фотоапарат по време на военните конфликти в Чад, Северна Ирландия, Виетнам, Камбоджа, Косово, Афганистан, Ирак и др.  Фокусът на нейната работа обикновено са жертвите на войната – децата и жените. Често е допускана там, където мъжете фоторепортери не биват допускани, а понякога попада на фотографските си находки, защото те не представляват интерес за колегите й. Кадрите й са познати на света от страниците на Paris-Match, Time, Newsweek, El País, The New York Times, Le Monde. Многократно е отличавана за работата си, а през 2002 г.  е избрана за Жена на годината. Наскоро нейна самостоятелна изложба бе показана в Париж в Европейския дом на фотографията.  “Снимам болката и мъката винаги в черно и бяло, а красотата на света в колоритност, която не използвам, когато отразявам войните“, казва тя.

Кристин Спенглер е родена през 1945-а във Франция и открива призванието си на 23 години в Чад, докато пътува с брат си. Тогава попадат на група бунтовници, стрелящи срещу френски хеликоптери, и Кристин поискала да снима особената сцена, а брат й, който бил моден фотограф, просто й подал фотоапарата, превърнал се в част от нея от този момент насетне. Днес повече от 40 години по-късно тя е една от най-известните малцина жени военни фотографи.

Фестивалът е част от календара на културните събития на Столична община за 2016 г. и подкрепя кандидатурата на София за Европейски месец на фотографията.

Организира го Фондация “Фотофабрика” заедно със софтуерната компания EVERMORE.. Провежда се съвместно с Френския институт в България и с подкрепата на: Столична община, Столична програма „Култура“ и УниКредит Булбанк.

Novia en BeyrouthAfganistan 1997 Camboya 1974 b Ch. Spengler en Iran 1979 Iran cementerio Londonderry 1972 Managua 1981 Pnom-Penh Abril 1975

(Visited 1 times, 1 visits today)
Етикети:, , , , , , , Last modified: май 22, 2020
Close