Written by 10:43 am Избрани новини, новини, Топ

СВЕТОВНИ ЕКСПЕРТИ ОБУЧИХА БЪЛГАРСКИ ЖУРНАЛИСТИ ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ ПРИ СИТУАЦИЯ “АКТИВЕН СТРЕЛЕЦ”

Първата група от 20 български журналисти, отразяващи събития в горещите точки, преминаха специализирано обучение за противодействие при ситуация “активен стрелец”. Курсът се провежда за първи път у нас и се организира от тренировъчен комплекс 360 край Пловдив, съвместно с водещата световната компания по сигурност #HORIZON.

Сред инструкторите бяха човекът, който обучава британскитеспециални части #SAS – Робърт Хюс, който е специалист по персонална охрана в рискови зони, оперирал в над 20 горещи точки по света; републиканският шампион и 13-ти в света по стрелба с пистолет Росен Христов, който е сертифициран инструктор по стрелкова подготовка с огнестрелни оръжия от Академията на Sig Sauer (Епинг, САЩ), сертифициран инструктор по стандартите на NRA (National Rifle Association of America), специалист по тактическа карабина от US Shooting Academy (Оклахома, САЩ) и специалист по високорисков ескорт в горещи точки от Trojan Securities International, Арканзас; Красимир Панчев – дългогодишен зам.-командир на взвод “Специални сили” към 68 бригада на армията, който е и дипломиран парамедик, инструктор по стрелба с дълго и късо оръжие, специалист по сигурност във високо рискови зони, участвал в десетки операции в Европа, Ирак, Ливан, Афганистан и други горещи точки; Владимир Манчев – човекът, подготвил кадрите на Специализирания отряд за борба с тероризма към МВР и Дарин Георгиев – психолог и консултант по случаи с отвличания, инструктор по стрелба с късо оръжие, участвал в множество мисии в Африка и при специализирани акции в Сомалия и Арденския залив.

Те запознаха журналистите в детайли с явлението “активен стрелец”, при което въоръжено лице застрашава живота на околните. Такива случаи са стрелбата в Осло през 2011 г., Мюнхен, Германия и Далас тази година, и др. Тенденцията в световен мащаб е тревожна, защото случаите се увеличават с всяка изминала година.

Обучението е първа степен за правилно действие или противодействие и при терористичен акт. Журналистите бяха обучени да разпознават индикациите за евентуален инцидент и усвоиха основните правила за оцеляване в такава ситуация. Практическата част включваше запознаването с правилата за безопасност, с устройството на най-разпространените огнестрелни оръжия и практически стрелби с пистолети #GlOCK17 и #GlOCK19, щурмови карабини #АК 47 и #АR15, гладкоцевна пушка (тип “помпа”). Бяха демонстрирани пораженията при всяко едно от оръжията, а журналистите бяха подробно запознати с вариантите за надеждно укритие, в зависимост от оръжието.

Преминалите теоретичната и практическата част на курса получиха сертификати от #HORIZON и основна подготовка, която да им помогне при ситуации с “активен стрелец”.

 

Повече информация можете да откриете на страницата във Facebook

(Visited 5 times, 1 visits today)
Етикети:, , Last modified: октомври 26, 2016
Close