Written by 2:01 pm Без цензура, Избрани новини, Медиите под контрол, навън, новини

Мтел, засрамете се!

Текстът е публикуван от Евгени Петров на сайта vevesti.bg

 

Публикувам този текст в медията си, а не само в социалните мрежи, защото съм убеден, че засяга обществено значим проблем и предполагам, че читателите ще го потвърдят.

И защото такова нехайно и безпардонно отношение на високомерен монополист към клиент и то когато монополистът е до ушите виновен, рядко ще срещнете.

И защото същият тоя монополист лиши от оперативна работа една вече достатъчно популярна медия като Вевести.

Първо – конкретиката

Вчера в един от офисите на Мтел си платих интернета за редакцията. След като преди 2 месеца си прекратих договора за пакета заедно с телевизията и телефона, просто не ми трябваха – точно по график и според меко казано некоректните, двугодишни обвързващи условия на самата фирма и оставих само интернет-връзката.

Тогава, в края на септември от Мтел поискаха да си върна разните джаджи – телефонния апарат и устройството за приемане на ТВ сигнал. Върнах ги и си получих съответните протоколи. Заедно с новия договор.

От вчера сигнал в редакцията на Вевести няма. Звъня веднъж, два, три пъти на *88 (за висенето докато ти се обадят ще стане дума по-долу. ) Единственият отговор е „Вашето обаждане е важно за нас“ и „В момента всички сътрудници са заети, благодарим за търпението“.

Днес отново нямам интернет в редакцията на Вевести. След 2 позвънявания и 12 минути чакане (всичко е записано) се започва отчайващ разговор с момиче от колцентъра, което след още чакане (останете на линия) ми съобщава, че интернетът ми е спрян, защото не съм си върнал ТВ устройството.

-Върнал  съм го – простенвам аз. Още като си преподписах договора.

-Не сте, отсича момичето. Ако сте го върнали – донесете протокола в най-близкия офис на Мтел. (по смисъл, иначе всичко е записано)

Обяснявам й, че аз съм в офиса на медията в центъра на София, живея в Симеоново, че Вевести е информационно-аналитична онлайн медия и че не могат да я оставят без интернет заради собствените им грешки и неуредици.

-Господине – донесете протокола или го сканирайте и ни го пратете на еди кой си мейл, за да ви пуснем интернета…

Не знам какво точно и отговорих,, но попитах:

-А ако е така, защо вчера, в 11.44 мин. според издадената ми фактура от офиса ви на Дондуков заплатих интернета и никой не ми каза, че има проблем?

Момичето отговори, че вероятно грешката е тяхна…

-Добре – питам – не можете и да се обадите в офиса си в Студентския град и да проверите – там върнах проклетите устройства. И телефонния апарат, барабар с някакво зарядно и протоколи имам и т.н. ,и т.н…

-Господине, донесете протокола …и т.н.

-Абе, момиче, знаете ли откога съм лоялен клиент на Мтел, защо не си уважавате клиентите…И аз „и т.н….“

Сега – принципните неща

Служителите в колцентровете като този на Мтел не са виновни, те имат инструкции, но най-гадното е, че са поставени там като буфер, за да обират всякакви недоволства на клиентите и никой няма никаква възможност да позвъни където и да е другаде за сигнал, оплакване и т.н.

Служители там не могат да разрешат нито един необичаен проблем, нито да реагират в ситуация като тази, която описах. За тях клиентът е номер, изписан на дисплея им. И не им се сърдя.

Фирми като Мтел са се барикадирали зад тях както за оправдания понякога гняв на клиентите си, така и за да си махнат от главата всеки конкретен случай, в който имат вина.

И защо не увеличите броя на служителите си в колцентровете, бедни ли  сте, от заплати ли икономисвате или не ви пука за клиента, който може дда виси да ви чака обажданията повече време, откокото да си открие банкова сметка?

Навсякъде по белия свят големите фирми по най-различен начин правят жестове към лоялните си клиенти – от авиокомпании до големите търговски вериги, бензиностанции и дори аптеките, които и у нас вече ви дават карти за отстъпка. Повтарям – за дългогодишни и лоялни клиенти.

Мтел, в тази връзка, знаете ли кой съм аз – в смисъл – знаете ли кои са ви лоялните клиенти?

Знаете ли, че аз съм абонат на Мтел, не от вчера, не и от времето, когато се казваше Мобилтел, аз си пазя като символ първата карта, на която пише „Цитрон“ от времето, когато някои от вашите млади служители не са били родени?

Известно ли ви е, че целият ми абонамент – и в редакцията и вкъщи и за интернет, и за телефон, и за телевизия е при вас?

Известно ли ви е, че само докато ми пуснат интернета в Симеоново и го докарат до договорената скорост, трябваше да идват техници на три пъти и всеки следващ да обяснява как предния не си е свършил работата?

Какво, по дяволите, ви пречеше да пуснете сигнала за Вевести за 24 часа, докато успея да се прибера и да ви донеса проклетите протоколи, които вие, т.е. някои ваши служители, са затрили незнайно къде?

Какво ви пречи да се отнесете само за ден с доверие към дългогодишен и лоялен клиент? Ще фалира фирмата ви?

Не, естествено, но не е „педагогично“. Ако се направи изключение, къде ще му отиде краят?

И питам всичко това не за да се соча с  пръст, най-малко пред вас. Та Бога ми, аз познавам лично и основателя на оператора – Красимир Стойчев, и покойния Владимир Грашнов…А за да ви покажа, че нямате никаква система за дългогодишни и лоялни клиенти и че не ви пука дали ще ги задържите, защото сте груб и високомерен монополист в балканска страна като България.

Попитах вашата служителка от колцентъра какво обезщетение следва да получа, ако съм прав, а аз съм. Ами не знае, ще провери.

И накрая – перспективите

Този текст ще бъде изпратен както до Комисията за защита на потребителите, така и до Националния омбудсман. Мая Манолова ще бъде уведомена не защото очаквам да защити конкретен човек при конкретен случай, а за да го прибави към останалите жалби за безобразия на монополисти.

Ще подам жалба за обезщетение срещу вас и поради характера на проблема – спънахте за цяло денонощие работа на национална медия, а не на гимназистка, която си тегли филми от Замунда и ще настоявам обезщетението да бъде адекватно на щетата.

И накрая – ще преосмисля абонамента си при вас. Както в редакцията на Вевести, така и вкъщи. Както за интернет, така и за телефон, така и за телевизия.

 

(Visited 14 times, 1 visits today)
Last modified: май 22, 2020
Close