Written by 4:09 pm Нови технологии, новини, Слайдер

Младежи дариха жизненоважно оборудване на Дом за деца във Варна

На 25 април младежката доброволческа група „PTPI – Делфините“  дари жизненоважна апаратура и оборудване на стойност 28 хиляди лева на Дома за медико-социални грижи за деца – Варна. Дарението включва термолегло за Отделението за недоносени бебета, реанимационно легло, масажно легло, ЕЕГ – биофийдбек и четири инфузионни помпи.

Рекордната сума от 28 460 лв. бе събрана благодарение на традиционната коледна благотворителна кампания на „Делфините“. В продължение на два месеца те изработваха собственоръчно картички, които продаваха седмицата преди Коледните празници. Стотици доброволци се присъединиха към инициативата на Делфините благодарение на платформата „TimeHereoes” и им изпратиха картички от различни краища на страната. Освен тях се включиха и чужденци от Фондация „Деца на Балканите“. Доброволците благодарят от сърце на всички, които са им повярвали и са станали част от тяхното чудо, и призовават варненци да повярват в доброто, защото то е навсякъде около нас!

„Благодаря сърдечно на Делфините и се надявам тази добра новина да стигне до повече хора. От една страна, защото добрите дела трябва да бъдат поощрявани, и от друга, защото родителите на децата със специални потребности трябва да са информирани какви нови услуги ще могат да ползват. Както знаете, съвременната и модерна апаратура е от първостепенно значение, когато ние лекарите се борим за живота и здравето на нашите пациенти. Ето защо дарението, което получихме от Делфините, е толкова ценно за нас“, каза по време на събитието д-р Стефка Джанкова, директор на Дома за медико-социални грижи за деца – Варна.

Настанените в Дома за резидентна грижа деца с вродени или придобити увреждания, хронично болни и недоносени са 50, а Центърът за ранна интервенция и рехабилитация към комплекса обслужва около 300 деца годишно. Приемат се пациенти от цялата страна, като престоят, прегледите, консултациите, всички рехабилитационни услуги са напълно безплатни.

През март  младежите от „Делфините“ откриха и Център за физиотерапия по метода на Бобат за деца с неврологични увреждания  в СБР „Термал“, средствата за който бяха събрани по време на тяхната миналогодишна коледна кампания.

Допълнителна информация:

PTPI е младежка неправителствена международна организация, чийто клон във Варна се представлява от „Делфините“ . Той е с над 10-годишна история, а отскоро е партньор на сдружение „Варна – Европейска Младежка Столица 2017“. В рамките на последните 12 месеца „Делфините“ са  реализирали над 20 социални, културни и спортни инициативи, сред които и 3 благотворителни кампании.

Съзнавайки огромното значение на връзките между хората по света за постигане на мир чрез разбирателство и взаимно уважение, президентът на САЩ Дуайт Айзенхауер полага основите на People to People International (PTPI). Днес организацията се води от неговата внучка Мери Джейн Айзенхауер, като стремежът за създаване на приятeлства посредством обучителни, културни и хуманитарни дейности се е запазил. В наши дни PTPI е разпространена в над 135 държави, а в нейните програми участват над 80 000 човека от цял свят.

През изминалите години „Делфините“ са помогнали на множество инстутиции на територията на град Варна, сред които и:

  • „Съюз на слепите“ – 200 бели бастуна; мултифункционален принтер; 50 говорещи апарата за кръвно налягане; часовници; уреди за измерване при наливане на течност;
  • УМБАЛ „Св. Марина“ – 5 плазмени телевизора към отделението за инфекциозни болести; обзавеждане на дневна стая за диабетно болни деца; обзавеждане на специална стерилна стая, закупуване на спирометър, сонди за вътрешно хранене и специални енергийни храни за деца болни от муковисцидоза;
  • Училище за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ – оборудване на стая с компютри, бюра, телевизор, пералня със сушилня и мека мебел;
  • Дневен център за деца и младежи с усмтвена изостаналост „Йоан Златоуст“ – оборудване на стая за ароматерапия; закупуване на пералня със сушилня;
  • Отделение по неонатология към АГ болница Варна – жизнено важен уред да измерване нивото на кислород в кръвта на недоносените бебета;
  • МБАЛ „Св. Анна“АД – ремонт, изрисуване, обзавеждане и закупуване на компютри и телевизори за стаята за игра в детското отделение.
  • Дом за сираци “Княгиня Надежда” – ремонт на столовата; дарени 5000лв. за операция и изкуствено око на залято с киселина момиче от дома; платено висше образование на момче от дома на стойност 2500лв.
  • СБР „Термал“ – оборудване на център за физиотерапия по метода на Бобат за деца с неврологични увреждания
  • Дом за медико-социални грижи за деца – дарени термолегло за отделението за недоносени бебета, реанимационно легло, масажно легло, ЕЕГ – биофийдбек и четири инфузионни помпи.
(Visited 3 times, 1 visits today)
Last modified: април 27, 2017
Close